Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Схемата в театъра в Смолян: Обвиниха директора, присвоени са над половин милион лева

03 октомври 2024, 15:37 часа • 2573 прочитания

"Към назакателна отговорност вече е привлечен и директорът на театъра в Смолян - Румен Бечев, като с него обвинените вече става петима. Обвинението на Бечев е за извършено в съучастие длъжностно престъпление в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, което е сторено при условията на продължавано престъпление. За това престъпление е предвидено наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода", това стана ясно на брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив, провел се по-рано днес.

Брифингът бе даден пред медии заради разкритите престъпни схеми в театъра в Разград и този в Смолян, при които са източени огромни финансови средства от Министерството на културата. Парите са присвоени чрез сключване на фиктивни договори с множество лица и вписването в тях на много високи възнаграждения.

Директорът на театъра в Смолян Румен Бечев, снимка: БГНЕС

В схемите и при двата театъра помагач на директорите е Петко Писков, чиято фирма е обслужвала счетоводно културните учреждения, твърди държавното обвинение. Конкретно в театъра в Смолян става дума за до 41 лица, с които са сключени въпросните договори, а сумата е близо 600 000 лв. Първоначалната информация бе, че над 60 души са били назначени в Разград чрез въпросната схема, но сега стана ясно, че и в Смолян, и в Разград фиктивните според прокуратурата договори са за 41 души.

Още: Официално: Със схемата от Разград е източван и Родопският драматичен театър

Подробности от разследването

Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов заяви, че до момента са открити и иззети около 170 000 лв., а част от хората, с които са били сключвани договорите, са предали на разследващите около 82 000 лв. Гавраилов акцентира на това, че част от разследваните лица съдействат на органите, включително и директорът на театъра в Смолян. От брифинга стана ясно още, че Левон Манукян обжалва постановената му гаранция от 50 000 лв., а за Румен Бечев гаранцията ще бъде 15 000 лв., тъй като се взима предвид възрастта му, социалният му статус, фактът, че е семеен и съдейства, както и това, че има здравословни проблеми.

На брифинга бе уточнено, че сигналът към Икономическа полиция е бил подаден на 26 септември от един от назначените служители в театъра в Разград и в същия ден са били задържани само участниците в размяната на парите, но не и директорът на театъра в Разград. Левон Манукян и Петко Писков са задържани на 27 септември. Всъщност, сигналът до Икономическа полиция идва от един от въпросните фиктивни служители на театъра в Разград.

Още: Христо Мутафчиев за схемата в Разград и Смолян: Всички виновни да бъдат наказани, това е грозно петно върху културата

Обвиненията до този момент се отнасят за периода на месеците август и септември. Галин Гавраилов уточни, че усвоените от държавния бюджет средства от смолянския театър са два пъти по-малко от тези, усвоени от културното учреждение в Разград. "В Разград са плащани по 25 000 лв., а в Смолян по 13 800-14 000 лв. на човек.", каза Гавраилов. Тези хора са били наемани, за да бъдат "промоутъри" на театрите и да рекламират съответната културна институция пред обществото. "Но те нямат нищо общо със сферата на изкуството, не са образовани в тази насока... това са предимно хора със средно образование и трудовата им ангажираност, освен тези, които са безбработни, няма нищо общо със сферата на изкуството. Говорим за барман, строителни работници, електротехници, общи работници, т.е. хора, които може би ходят на театър за развлечение, ако изобщо ходят", заяви още Гавраилов, визирайки назначените в Разград. Тепърва ще става ясно дали и новоназначените в Смолян също са далеч от културния сектор.

Кои са обвинените до момента

Снимка: Levon Manukyan Conductor/Facebook

Левон Манукян и Румен Бечев са обвинени в длъжностно престъпление в особено големи размери. Обвинения в пране на пари са повдигнати на 34-годишния Борис Чилов и на 32-годишния Атанас Георгиев. На 26.09.2024 г. в Пловдив, след предварително сговаряне помежду им, те са получили и държали пари на стойност 147 000 лева, за които са знаели, че към момента на получаване са придобити чрез престъпление. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години и глоба в размер от 5000 до 20 000 лева.

В предишно свое изялвление заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов каза, че в обясненията си Левон Манукян е заявил, че Петко Писков му е посочен като лице, което се занимава с подобна дейност в театъра в Смолян, от човек, работещ в Министерството на културата, на среща в софийски хотел.

Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Кой е Петко Писков - свързващото звено

Снимка: iStock

По-рано тази седмица адвокатът на Петко Писков - Славейко Серафимов, категорично отрече той да има връзка с каквато и да било престъпна схема. Каза, че Писков е програмист, който създал софтуер за генериране на документи и не може да контролира какво прави театърът.

"Всеки един, който борави с този софтуер, има юзърнейм и парола. Какви документи ще генерира, това си е негов проблем", посочи адвокатът. По договор Писков бил задължен да помага на клиентите си с проблеми и според защитника му прокурорът имал предвид това, като казал, че Писков е съдействал на Левон Манукян. "По всяко време ползвателят може да се обажда на него и да го пита относно работата на продукта. Прокуратурата визира точно тези разяснения", заяви Серафимов, цитиран от в-к "24 часа". По думите му само двама от свидетелите, изключвайки директора на Разградския театър, са споменали в обясненията си името на Писков, но никой от тях не казал, че е извършил престъпление. Защитникът определи част от казаното от Гавраилов като "фикция", а от Манукян - единствено като защитна теза.

Самият Петко Писков също обясни, че казаното от прокурора не било истина. Той призна, че е направил въпросния софтуер, с който работят и други бюджетни институции като Регионално управление на образованието и училища, но по думите му не може да се твърди, че е създаден, за да се извършват престъпления с него. "Това е все едно производител да направи нож, някой да извърши престъпление с него и да обвинят производителя", заяви обвиняемият пред съда.

Писков също добави, че данните на клиентите не са в неговите ръце и дори при прекратяване на договора, всичко би се върнало на театъра. Адвокатът му поясни, че всички плащания в случая имат тройна верификация - потвърждения от три различни места. "Те се нареждат от министерството, след като бъдат поискани от директора и подписани от счетоводителите", каза той.

В последната си дума Писков поиска по-лека мярка, защото според него не е извършил престъпление. Съдия Миглена Маркова обаче го остави зад решетките, тъй като според нея има достатъчно доказателства за вината му. "Укоримо в случая е, че става въпрос за разходване на средства от държавния бюджет, и то от Министерството на културата, което е с най-ниския от всички", каза тя. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 3-дневен срок

Още: Случаят с Левон Манукян: Фиктивни договори със "строители" и безработни и огромни суми, източени от министерството

Петко Писков има регистрирани пет фирми в Смолян, показа проверка на Actualno.com.

"Суис Примиум Лърнингс" ЕООД (за организиране и провеждане на обучения), "Суис Примиум Системс" ЕООД (за софтуерни продукти), "Виктория ПП" ЕООД (за покупка на активи с цел отдаването им под наем) са със седалище на улица "Наталия" №23 в Смолян.

"Скай Партс" ООД и "Стар Холдинг Груп" ООД са на улица "Дичо Петров" №20 в областния град. В тях той е съдружник с адв. Славейко Серафимов, а управител на двете дружества е адв. Анастасия Караманолева-Пенева, която е член на РИК – Смолян.

Друг интересен детайл е, че защитникът на Писков – Славейко Серафимов, е съдружник с Теодора Нешева във фирма "Алая Груп" ООД – Смолян. Сестра ѝ Магдалена Нешева с фирмата си "Флай Пиджън" ЕООД – с. Полковник Серафимово, през март месец т.г. спечели апетитна обществена поръчка от Родопския драматичен театър на стойност 71 928 с ДДС за организация, разпространение и реклама на театрални постановки. Дружеството е регистрирано през август 2023 г. и едва ли е натрупало опит, с който да гарантира, че има капацитет да изпълни подобни отговорни задачи.

В електронната система ЦАИС ЕОП протоколи от проведената процедура няма публикувани, като договорът е прекратен по средата на месец август по взаимно съгласие. Отчетен е обаче със 70% изпълнение, въпреки че е с 2-годишен срок, а по него са платени близо 45 000 лева.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес