Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С моторна резачка: Румънският крадец на дърва ранил наш полицай

04 октомври 2024, 21:04 часа • 1260 прочитания

Румънецът, за когото стана ясно, че е прострелян от наши полицаи, ги е нападнал, става ясно от съобщение на МВР.

По време на полицейска операция за незаконна сеч служителите на реда от Районното управление в Никопол чуват в района на река Дунав звук от моторен трион. Това се случва в сряда привечер, към 18 ч.

Виждайки двама нарушители вече отблизо, униформените дават ясни разпореждания, които обаче не само че не са изпълнени, но и към правоохранителите са предприети агресивни действия. 

Още: Граничари простреляха румънец, опитал да премине Дунав с каруца

Единият насочва към тях триона, а другият - вила. Полицаите произвеждат над 15 предупредителни изстрела, за да респектират нарушителите, за които се разбрало, че са румънци.

Но и това не възпира агресията на крадците, дошли в България да крадат дърва. Един от полицейските служители е ударен с моторната резачка, вследствие на което е получил наранявания по тялото и му е нанесена телесна повреда.

Другият румънец, заплашвал с вилата, е бил задържан. 

Именно поради "проявената агресия, застрашаваща живота и здравето на служителите, едно от лицата, нападнали служителите, е простреляно неволно", посочват от МВР.

В съобщението се уточнява, че незабавно са предприети действия да бъде оказана адекватна медицинска помощ на пострадалия.

Другият нарушител е задържан за 72 часа и към него са повдигнати обвинения за извършени престъпления по Наказателния кодекс. Образувано е досъдебно производство по чл. 279, чл. 270, чл. 235, чл.131 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Плевен.

Още: Отнеха джипа на румънец, заловен да превозва в него 10 мигранти край Пловдив

Незабавно след инцидента са започнали всички действия за извършване на оглед на местопроизшествието, водещи до изясняване на цялостната фактологична обстановка. Незабавно са информирани и е потърсено съдействие от румънските власти.

"Министърът на вътрешните работи Атанас Илков проведе телефонен разговор със своя колега, министъра на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою днес следобед. Двамата се информираха взаимно за обстоятелствата около инцидента и изясниха фактическа обстановка и действията на властите от двете страни", съобщават още от вътрешното министерство.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес