Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбиха група за педофилия, принуждавала деца да прави "представления"

19 октомври 2024, 11:25 часа • 835 прочитания

9 души са задържани при специализирани полицейски операции срещу противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца - педофилия на територията на цялата страна, съобщи МВР. Операциите са проведени от служители на дирекция „Киберпрестъпност" към ГДБОП през последните два месеца, под надзора на прокуратурата.

Още: Фалшива сигурност за децата в Интернет: България се кани да подкрепи това - предупреждение от НПО

Задържаните

Задържаните са на възраст между 35 и 48 години. В хода на разследването е установено, че използвайки фалшиви самоличности двама души са осъществявали целенасочени контакти в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст.

Печелейки по този начин симпатиите и доверието на децата, умело провокирайки тяхната нарцистичност и любопитство, мъжете манипулирали своите жертви да участват в порнографски представления.

Порнографските материали

Впоследствие децата били изнудвани и заплашвани, да създават порнографски материали с тяхно участие. Други трима, използвали ресурсите на онлайн приложение за членство в затворени групи с ограничен достъп и добавянето в групите ставало единствено след „препоръка" и само за „колеги по интереси".

В тях са се споделяли материали, съдържащи сексуални извращения с малолетни, предимно момчета. Четирима от задържаните използвали ресурсите на пиър ту пиър мрежите - за свалянето на файлове, съдържащи сексуално насилие на деца с цел последваща обмяната на същите със сексуални насилници от цял свят.

От жилищата на задържаните са иззети множество компютърни системи, преносими лаптопи, външни носители, флаш-памети, видеокамери др. носители на информация, съдържащи огромно количество материали, съдържащи сексуално насилие на деца от двата пола. Работата по случаите продължава под надзора на прокуратурата.

Още: Създават национален регистър за случаите на педофилия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес