Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицаи, минали в "Делта гард": Държавата пази тайна

27 август 2024, 07:45 часа • 4595 прочитания

Със заповед на министъра на вътрепните работи информацията колко служители на МВР са работили или работят в охранителна фирма "Делта гард" се оказа класифицирана и държавна тайна. Това става ясно от пост на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в социалната мрежа "X".

ОЩЕ: ВАС върна лиценза на "Делта гард"

"Бях поискал от НАП данни за това колко служители на "Делта гард" са работили в МВР преди или след охранителната фирма. НАП отговори, че информацията за служители на МВР, която постъпва в НАП, е класифицирана съгласно заповед на министъра на вътрешните работи и не могат да ми я дадат", пише той.

Според Божанов "не може информация за близо 40 000 служители да е класифицирана".

Депутатът пита как се прави анализ и реформа в МВР, когато правоотношенията им са класифициран. "Вероятно ако поискам въпросната заповед, и тя ще се окаже класифицирана", добавя той.

Божанов твърди и че всичко, свързано с осигуряването, данъците, наемането на бивши и настоящи служители на МВР е секретна информация. 

Лиценз отнет, лиценз върнат

Припомняме, че в края на април тази година Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град, както и заповед на директора на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР, с които е отнет лицензът на охранителната фирма "Делта груп", собственост на Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста.

ОЩЕ: "Делта гард" без лиценз: КС попари наследството на Митко Каратиста

През 2021 г., по време на второто служебно правителство на Стефан Янев, МВР стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата след скандала "Осемте джуджета". Основанието – лицето на фирмата - Димитър Спасов, бе с повдигнато официално обвинение за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. От "Делта груп" обаче контрираха, че Спасов вече не е съдружник, когато е разбрал за обвинението официално, и не може да се търси отнемане на лиценз за дейност заради негови действия, за които се търси наказателна отговорност от българския закон.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес