Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар изпепели жилището на пловдивчанка, общината й помага с 3000 лева

07 февруари 2024, 20:20 часа

Близо месец пловдивчанката Нина Стоянова е без дом, след като пожар унищожи почти цялата й покъщнина. Жилището се намира на ул. "Александър Пушкин" 2 близо до Понеделник пазар.

Реклама

Сигнал за инцидента е бил подаден  в 1,28 часа през нощта на 8 януари, а на място са пристигнали 5 пожарни автомобила. "В продължение на 2 часа гасиха, пламъците бяха сериозни", потвърдиха пред "24 часа" от пожарната. Стоянова живее сама, а причината за огъня е късо съединение в кухнята.

Още: Мъж загина при пожар в дома си в Пловдивско

"Събудих се от пламъците. На гости беше синът ми с приятелката си и той се обади на тел. 112. В суматохата не успях да изведа котката, добре че пожарникарите я спасиха", описа кошмарът 52-годишната жена. Тя още не може да се отърси от преживяното.

"Дни след инцидента, когато дойде при мен, дрехите й още миришеха на изгоряло", разказа зам.-кметът по социалната политика Николай Бухалов. Той е предложил 3000 лева помощ от бюджета, а местният парламент вече я е одобрил.

Още: Мъж загина при пожар в Сливен

Тези пари са нищо в сравнение с щетите, които са оценени на 100 000 лева от самата собственичка, тъй като жилището е с 5 стаи и всички уреди, мебели, дограми и лични вещи са напълно изпепелени. 300 кв. м от стените на дома са обгорени до такава степен, че трябва мазилката да се свали и да се направи наново. Тъй като апартаментът е на последния етаж в кооперацията, е съществувала опасност покривът също да изгори. Бързата намеса на огнеборците обаче го е спасил. "Жената ме потърси след инцидента. Беше много притеснена и уплашена. Аз съм преживял подобна ситуация и знам колко е тежко", допълни Бухалов.

Още: Мъж запали апартамент в Кърджали

Тя описала пред него със сълзи на очи как в продължение на години сама е ремонтирала жилището си, започнала от нула и вложила всичко, каквото имала. Казала, че не е по силите и възможностите й да се справи с втори ремонт. Имотът не е застрахован. "Благодарна съм на всякаква помощ", каза пред "24 часа" потърпевшата. Месец след пожара апартаментът изглежда призрачно и е невъзможно да бъде обитаван. Стоянова в момента е подслонена при роднини. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес