Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев за кредита от ББР

15 август 2024, 14:15 часа • 4087 прочитания

Румен Гайтански - Вълка и бившият шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това обявиха в изявление зам.-градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев.

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията проведе акция в имоти на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на ББР Стоян Мавродиев заради неправомерно усвоен кредит от 150 млн. лв.

ОЩЕ: Гайтански и Мавродиев ще бъдат обявени за издирване 

Обвиняем е и единият представител на „Роудуей Кънстракшън“ АД, който е усвоил кредита. "Към момента е установен само представителят на дружеството Иван Георгиев. Той е задържан за 24 часа", обясни Деян Захариев. Георгиев е адвокат на Гайтански.

Захариев уточни, че не е изключено с напредването на разследването да се съберат доказателства и да се повдигнат още обвинения за "пране на пари". "Наказанието за това е от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество", добави той.

По думите на Захариева няма данни Мавродиев и Гайтански да са извън страната и в момента се издирват в България. 

Още информация за разследването

Делото е образувано през октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит. Водено е разследване за престъпление по член 282 от НК. Първоначално то е водено от главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а после е разпределено към следовател към СГП.

ОЩЕ: Защо не се разследва заема от 150 млн. лв. на "Булгартабак"?: Говори Кирил Петков

С постановление от 5 май 2023 г. разследването е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба. То е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. Констатирани са обаче пропуски и непълнота по фактите в случая.

На 20 януари 2024 г. с постановлението на Софийска градска прокуратура делото е било отменено и върнато на наблюдаващия прокурор. Така то отново влиза в активна фаза, като дори са разпитани свидетели пред съдия. 

Петрова призова за ненамеса в работата им. "Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг, натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения, да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа", каза тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес