Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинен за мъртвата риба в Марица с поръчка за над 27,7 млн. лв. в Пазарджик

23 октомври 2020, 12:14 часа • 6842 прочитания

Фирма на обвинения за причиняване на екокатастрофа през януари в река Марица Орлин Тасев спечели в консорциум мащабна поръчка на община Пазарджик.

Обединението „Център за рециклиране – Пазарджик“ – дружество по Закона за задълженията и договорите, е избрано за оператор на инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци от общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Септември, Белово и Лесичово.

Възложител на поръчката със срок на изпълнение пет години е община Пазарджик, а договорът е на стойност 27 748 317 лева с ДДС.

В консорциума участват три фирми. Едната е старозагорската „Екор“  – еднолична собственост на Орлин Тасев. Припомняме, че друга негова фирма - „Екоинвест“ ЕООД (Пловдив) с инсталация за преработка на полиетиленови отпадъци, бе уличена като причинител на замърсяването в р. Марица между Пловдив и Пазарджик. През януари тази година Рaйoннaтa прoкурaтурa oбрaзувa нaкaзaтeлнo прoизвoдcтвo cрeщу Тaceв зa зaмърcявaнeтo нa 20-килoмeтрoвaтa oтceчкa oт рeкaтa и измирaнeтo нa рибaтa, като определи парична гаранция за свободата му от 20 000 лева. РИОСВ в същото време наложи глоба на дружеството му от 100 000 лева.

Становището на Тасев тогава бе, че няма вина за замърсяването с аргумент, че отпадните води от производствената дейност минават през собствена пречиствателна станция преди да се излеят в канализационната мрежа. Нейният канал се зауствал в р. Пишмянка, която се влива в Марица, а в нея нямало мъртва риба.

Вторият участник в консорциума е фирма „Екобулсорт“ ЕАД – еднолична собственост на известната компания за разделно събиране на рециклируеми отпадъци „Екобулпак“.

Третият съдружник в обединението е „Томов Трейд“ – еднолична собственост на смолянския предприемач Георги Томов, един от чийто ангажименти е разделното събиране на отпадъци в Смолян.

Кандидат да спечели поръчката на община Пазарджк е била и фирмата „Еко Титан-Груп“АД – Хасково, но тя е класирана на второ място заради по-скъпа оферта.   

Още: Обвиниха управителя на "Екоинвест" за мъртвата риба в р. Марица

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес