Общинар от ДПС е в ареста заради корупция в образователното министерство

4920
Общинар от ДПС е в ареста заради корупция в образователното министерство
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за неизгодна сделка и пране на пари. На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с претърсване и изземване за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно сключва неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Още: Пропагандирал война: Обвиниха мъж за престъпление против мира и Републиката

Кой е замесен?

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души - З.О. и С.Т., които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък, казват от държавното обвинение. Същевременно З.О. и С.Т. са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Кои са С.Т., З.О. и А.М.? Става въпрос за общинския съветник от ДПС във Варна Сали Табаков, тъста му Захир Османов и Албена Михайлова, главен секретар на просветното министерство. Табаков вече е в ареста с обвинения заради разследването на корупционната схема. Османов пък е оставен под домашен арест с електронна гривна - заради напреднала възраст.

Още: Без дебати: Гласуваха оставката на ключов депутат от ДПС (СНИМКИ)

Открити са хиляди левове и евро

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Захир Османов са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо Османов и Табаков. Разследването по случая продължава, съобщават от пресцентъра на СГП.

Още: "Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Обществената поръчка

Последната поръчка за доставка на превозни средства за образоватебното министерство, по която има сключени договори, е обявена през ноември 2022 г. Прогнозната стойност е 40 млн. лева, а поръчката е разделена на 8 позиции. Целта е да се сключат рамкови споразумения с фирми, които да доставят нужните автобуси и коли на министерството. Преди това Министерството на образованието е обявило подобна поръчка през 2018 г. със срок от 4 години, според "Медиапул".

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 г. той влезе в затвора заради петгодишна присъда, дадена му за нарушения, свързани с обществени поръчки. Една от фирмите, които се споменаваха в обвинителния акт срещу Табаков, бе "Джеми" ООД, собственост на Османов - тъст на другия брат Табаков. Тази компания е взела над 43 милиона лева по обществени поръчки за доставка на автобуси за нуждите на МОН - по споразумение от 2018 г. За възложител е посочена Албена Михайлова.

Тя е възложител и на последвалата горяма поръчка за доставка на превозни средства, обявена през 2022 г. По нея "Джеми" отново печели доставката на автобуси с 35+1 до 39+1 места. Според публичната информация договорът с това дружество е прекратен преди по-малко от седмица - на 13 юни 2024 г. Посоченият мотив е неизпълнение от страна на доставчика. Посочено е, че по споразумението на прогнозна стойност от 8 млн. лева не са харчени пари.

През април тази година образователното министерство е обявило нова поръчка за доставка на превозни средства. В нея са включени автобусите, за които договорите по предишния търг вече са прекратени, както и тези за позициите, за които преди две години не е имало избрани кандидати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗАКОН И КРИМИ:

Моротирст загина на Подбалканския път

Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев

Съдът: Камен Донев не е обидил директора на Народния театър

Превъртял дрегера: Хванаха пиян шофьор в центъра на София

Криел в дома си старинна монета и канабис: Задържаха мъж в Кюстендилско

Полицай и двама граждани са пострадали при гонката във Велико Търново

Обрат: Освободиха продуцента Нико Тупарев, намесиха Пепи Еврото и Нотариуса

"Никога не съм си назначавал охрана": Демерджиев обясни защо са го пазили

Докъде стигна разследването на убийството на Алексей Петров? Говори Калин Стоянов (ВИДЕО)

Барети пазели бивш вътрешен министър от граждани и полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Закон и крими