Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова вълна телефонни измами: Откраднати са над 1,4 млн. лв. от началото на годината

30 септември 2024, 17:25 часа • 527 прочитания

От началото на годината телефонни измамници са откраднали над 1,4 милиона лева, което представлява нов връх в този вид престъпления. Това стана ясно по време на интервю с началника на сектор "Измами" в Националната полиция, Златка Падинкова, излъчено по Нова ТВ. Според нея, от началото на годината до края на август са извършени общо 188 измами, което е два пъти повече в сравнение с миналата година.

Падинкова призова гражданите да проверяват внимателно дали телефонният номер, от който получават обаждания, наистина е на техен близък или роднина. Тя обясни, че има приложения, които могат да помогнат за тази проверка, тъй като измамниците стават все по-изобретателни. Освен обаждания на стационарни телефони, напоследък все по-често се използват мобилни телефони, което позволява на престъпниците да водят жертвите си до различни места, преди да измъкнат парите им. Падинкова даде пример с жена от Шумен, която е пътувала до няколко града, преди да предаде парите на измамниците. Още: Помагала на полицията: Пак жертва на телефонна измама

Междувременно, в понеделник стана ясно, че хасковската полиция е успяла да предотврати измама на стойност 16 000 лева. Един мъж е арестуван като съучастник в схемата. 

На 27 септември, 85-годишна жена от Хасково е получила обаждане на стационарния си телефон от човек, който се представил за лекар. Той ѝ съобщил, че неин роднина се нуждае от спешна операция и поискал 16 000 лева. Жената събрала сумата и я предала на измамника пред дома си на улица "Стара планина". След като осъзнала, че е била измамена, сигнализирала в полицията. Още: Колко телефонни измами предотврати МВР през миналата година

Полицията в Хасково е успяла да залови мъж от село Добринци, свързан с измамата. Той е направил самопризнания и върнал парите, като е бил задържан за 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес