Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарушители с кросови мотори вилнеят в национален парк "Рила"

22 октомври 2024, 15:02 часа • 433 прочитания

Сигнал за голяма група хора, движещи се кросови мотори в района на местността Отовица, Парков участък – Дупница, е постъпил на 20 октомври, около 15:30 часа в дирекция Национален парк "Рила", съобщиха от пресцентъра на парка, цитирани от БТА. Сигналът е подаден през националната система 112. Част от нарушителите вече са установени. Движението на кросови мотори извън определените пътища в Национален парк "Рила" се санкционира с глоба от 500 лева до пет хиляди лева, напомниха от там.

Още: Забраняват джиповете и АТВ-тата в Национален парк Рила

Забрана за МПС, АТВ и УТВ

Парковата дирекция взаимодейства с органите на МВР за установяване на нарушителите, казаха още от парка. От там припомниха, че в националните паркове е забранено движението, паркирането и престоят на моторни превозни средства, включително мотоциклети, АТВ и УТВ, без разрешително от дирекцията на парка, извън определените и обозначените за тази цел пътища. В парковете се насърчава предимно пешеходният туризъм, като е задължително всички посетители да се придържат към обозначените туристически маршрути, за да не увреждат природните местообитания.  

Още: "Въпреки контрола": Туристи продължават да се къпят в Седемте рилски езера

Рокерите не спират за проверка

От началото на годината едно от най-честите нарушения на територията на Национален парк "Рила" е именно нерегламентираното движение на моторни превозни средства, в частност кросови мотори. Нарушителите се движат в големи групи, преминават с висока скорост по трудно достъпни терени и почти винаги отказват да спрат за проверка от служителите на парковата охрана и контрол. Преди последния инцидент от 20 октомври са установени и санкционирани други трима нарушители за нерегламентирано движение на кросови мотори в защитената територия, казаха още от парка.

Още: WWF: Ето как да се реши задълбочаващият се проблем с Рилските езера

Като цяло нарушенията намаляват

През последната година като цяло нарушенията намаляват. Намалява нерегламентирането навлизане във водите на езерата, както и разпъването на палатки. Успяхме да ограничим джиповете, навлизащи в територията на парка, но сега започна такова навлизане от мотори, коментираха пред БТА от парка. От там посочиха, че разчитат много и на подаване на сигнали от страна на хора, станали свидетели на нарушенията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес