Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На границата: Глоби и електронни фишове за пътни нарушения - МВР се изхитри заради съда

24 октомври 2024, 17:02 часа • 749 прочитания

По никакъв начин гражданите не са задължени да плащат на гранично-пропусквателни пунктове (ГКПП) глоби и електронни фишове за нарушения на пътя, които не са заплатени в срок за доброволно плащане. Това посочват от МВР в отговор на специално зададени по темата въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Actualno.com.

Същевременно от МВР твърдят, че нямало констатирани случаи от служители на полицията, които отговарят за ГКПП-тата, що се отнася до събиране на глоби от електронни фишове.

Още: Вече получаваме фишовете за пътни нарушения и на смартфона си

Тънкият момент

Гражданите не са задължени да плащат глоби и електронни фишове за нарушения на пътя на границата, но и полицията не е ограничена от това да им ги връчва там – това е визията на МВР: Как шофьорите да проверят имат ли нарушения и съставени електронни фишове за неплатени пътни такси

Оправданието – има съдебно решение и то окончателно (от Върховния административен съд /ВАС/, определение 13906 от 10.11.2020 г. по дело 8974/2020 г.) да се преустановят проверките дали имаш неплатени глоби/фишове за нарушения по пътя, но то е на основание защото нямало закон или административен акт. Само че МВР променило Правилника си за устройство и дейност (ПУДМВР – чл. 45, ал. 2, нова т. 13). Затова и Гранична полиция може да връчва неплатени глоби/фишове – има заповеди, които съобразявали мотивите на съдебното решение за необходимостта от наличието на административен акт.

Ако имате неплатена глоба/фиш, имате "възможност" да я платите на границата. Ако не платите, "не се възпрепятства преминаването през границата", уверяват от МВР.

Още: На границата: МВР пак гони за неплатени глоби на пътя, било само със справки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес