МВР подхвана жената на Иван Гешев

29596
МВР подхвана жената на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка на същото лице. Това накратко гласи официално съобщение на МВР.

В профила си във Фейсбук гражданско сдружение БОЕЦ уточнява за кого е сигналът - за жената на Иван Гешев. Детелина Ханчева няма брак с Гешев, но двамата имат две дъщери. А от БОЕЦ казват и за какво е сигналът - съмнения за имотна измама.

От МВР уточняват, че първата проверка срещу Ханчева е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район "Младост" и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат. Най-вероятно става въпрос за Биляна Петрова, която е подсъдима за подкуп заедно с бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Какво разказаха Петрова и Иванчева за Ханчева и случая с Александър Ваклин пред Actualno.com - ПРИПОМНЕТЕ СИ в "Колко струва да удариш кмет".

Хронологията на първата проверка според МВР

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят. В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка, настоява МВР. Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл. 411а НПК, добавят от МВР.

На 22.03.2022 г. от страна на МВР е изпратено писмо до СП, в което се иска информация за взетото отношение по изпратените материали от проверката. До момента отговор няма.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 г. е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители. По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г. до момента, казват от полицията.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка, добавят от подопечното на Бойко Рашков вътрешно ведомство.

ОЩЕ: Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗАКОН И КРИМИ:

"Агресивна клеветническа кампания": Нико Тупарев с първи коментар след акцията

Моторист загина на Подбалканския път

Задържаха хакера с псевдоним Емил Кюлев

Съдът: Камен Донев не е обидил директора на Народния театър

Превъртял дрегера: Хванаха пиян шофьор в центъра на София

Криел в дома си старинна монета и канабис: Задържаха мъж в Кюстендилско

Полицай и двама граждани са пострадали при гонката във Велико Търново

Обрат: Освободиха продуцента Нико Тупарев, намесиха Пепи Еврото и Нотариуса

"Никога не съм си назначавал охрана": Демерджиев обясни защо са го пазили

Докъде стигна разследването на убийството на Алексей Петров? Говори Калин Стоянов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Закон и крими