Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР няма данни Сарафов да е бил част от мрежата на Нотариуса и Еврото: Говори МВР министърът

29 февруари 2024, 08:33 часа • 1850 прочитания

От ГДБОП не е изтичала информация по посока на Нотариуса. В изготвената справка от ГДБОП не фигурира името на Борислав Сарафов и не са установени данни за съпричастност на изпълняващия функциите главен прокурор към мрежата на Мартин Божанов и Петьо Еврото.  Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов в интервю за bTV. 

Още: Полицаи не са охранявали клуба на Нотариуса, твърди вътрешният министър

Директорът на СДВР Любомир Николов не е човек, който казва случайно - щом има заподозрян, значи било така. Ще стане ясно в рамките на досъдебното производство дали Божанов е бил сътрдуник на МВР. Още: Атанас Славов: Мартин Божанов-Нотариуса не е бил защитен свидетел от правосъдното министерство

Повече са сигналите, свързани с Мартин Божанов - 28, като 22 от тях са против Нотариуса, а останалите 6 са жалби и сигнали, които той е подавал. Сигналите, които се обработват от ГДБОП, са предимно за търговия на влияние и пране на пари. 

Още: Изслушват Ивайла Бакалова и Веселин Денков по случая "Нотариуса"

Стоянов добави, че автомобилите, които са били в близост до клуба SS не са били на МВР. 

Иначе самият Калин Стоянов не знае къде се намира Петър Петров-Еврото, като предполага, че е в близка до България държава - тезата, която всички питани по-отговорни лица от службите ни за сигурност повтарят като един. Обявен е за общодържавно издирване. 

Още: Кой е посещавал клуба на Петьо Еврото и къде е той: Говори шефът на ГДБОП

"Червеният пират"

Калин Стоянов уточни, че знае за кого става въпрос и за заплашителните мейли от негова страна, като до няколко дни се очаква да бъде заловен. Стоянов не каза дали той като министър е получавал заплашители съобщения от "Червения пират".

Още: "Червеният пират" е като "Карибски пирати" - многопластова режисура

Убийството на Алексей Петров

Анализира се огромен брой информация, назначени са множество експертизи и се разпитват свидетели. Търси се физическият извършител на убийството на бившата барета Алексей Петров. 

Още: Второ отрицание: МВР търси доказателства за убийството на Алексей Петров?

Нелегалните мигранти

Стоянов е изпратил доклад на премиера и президента за състоянието на нелегалната миграция в България. Отчита се спад с около 70% на броя на опитите за преминаване на мигрантите на българо-турската граница. Готови сме за Шенген на всички нива, категоричен бе Калин Стоянов.

Още: Вътрешният министър Калин Стоянов ще настоява за помощ от ЕС към Турция

Ротацията

Калин Стоянов заяви, че е готов да остане министър на вътрешните работи и след ротацията, ако има такова съгласие в управлението. Затова кой министър ще остане на поста - решението ще се вземе от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Към момента нямам никакво конкретно предложение да остана министър и след ротацията, подчерта Стоянов. 

Той добави, че е министър на вътрешните работи и на българските граждани. "Аз не съм политическо назначение и политически пристрастия. Назначен съм в качеството на експерт", каза Калин Стоянов, който не каза коя партия стои зад него. 

Още: Калин Стоянов заяви готовност да остане вътрешен министър и след ротацията

БТР-ите за Украйна

Всички се намират на територията на Жандармерията в София. Кога обаче ще заминат и пристигнат в Украйна отговор трябвало да даде министърът на отбраната. 

Още: Българските БТР-и още не тръгват за Украйна: Защо?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес