Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много хора се оплакват от схемата за събиране на спорни дългове

09 февруари 2017, 10:30 часа • 2675 прочитания

Още няколко души са пострадали и обявени за длъжници по станалата вече популярна схема с предоставянето на фалшив документ - запис на заповед, за събиране на несъществуващ дълг. След случая с Цветанка Иванова Враца, чиито спестявания се стопяват става ясно, че има още потърпевши по същия начин. 

Нора Константинова разказва, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същата схема със сумата от 50 – 60 хил. лв. Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков – също адвокат, с близо 8000 лв. "Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала", казва Константинова.

Всички случаи се водят от адв. Миков, който обясни пред bTV, че няма нищо подписано, но „договорите могат да бъдат и устни“.

По думите на Иван Чолаков - частният съдебен изпълнител по тези дела, съгласно изпълнителния лист Нора дължи пари. Дали действително е така, може да каже само съдът. Чолаков потвърди, че адв. Симеон Миков работи с него: "Клиентите избират съдебните си изпълнителите Той има изпълнителни дела при още 3-4 колеги в София."

На въпрос дали му е бил представян документи с невярно съдържание (бел. ред. - има се предвид записите на заповед, с които хората се обявяват за длъжници) Чолаков отговори, че "има един единствен случай, при който е доказано, че документът е с невярно съдържание."

"Съгласно чл. 410 от ГПК всеки може да заяви една лична претенция. Съдът проверява или не проверява това твърдение. Затова съдът изпраща покана за доброволно изпълнение и в 14-дневен срок трябва да се докаже, че не е длъжник. Ако възрази в 14-дневен срок, съдът прекратява производството" , обясни още Чолаков.

Друг пострадал от схемата е Георги Люцканов, който живее в Швейцария. Той получава изпълнителен лист и разбира, че дължи огромна сума пари на непознат човек от Ямбол, лице от ромски произход. Според частния съдебен изпълнител Михаил Михайлов има да получава пари от бащата на Люцканов, когото осъдил пред 2001 г. Във времето сумата нараства на 25 800 щатски долара. Оказва се, че през същото време Михаил Михайлов бил в затвора. Тук лицето, което търди, че има да получава пари отново се представлява от адв. Симеон Миков. В това дело се доказва, че изпълнителния лист е фалшив.

"Тези хора са много опасни" казва Георги Люцканов. Царе на лъжите на една голяма престъпна група в София. Имат информация кои апартаменти са обитаеми. Лепят бележки и ако никой не реагира, допълва още пострадалият.

Частният съдебен изпълнител Иван Чолаков обаче пояснява, че няма задължение да проверява изпълнителните листове, които му се предоставят. "Това, което показвате, 99% не отговарят на правната и фактическа обстановка по делото. В чисто човешки план винаги съм спирал когато е имало идникация, че има нарушение. Ако на вас някой ви се обади и ви каже: "Закрийте това предаване", вие ще го закриете ли?", каза още Чолаков.

Той информира, че е поканил адв. Миков на среща в  кантората си: "Имаме служебни отношения, не сме приятели."

По думите на Чолаков през последните три години адв. Миков работи по 85 изпълнителни дела, както за кредитори, така и за длъжници.

Съдебният изпълнител беше категоричен, че случаят с Цветанка Иванова е "показателен как едно лице може да твърди нещо и как една медия без да провери фактите и обстоятелства ада твърди друго. Първо трябва да се проверяват фактите и обстоятелствата и тогава да се правят заключенията. Няма как да не се проверяват фактите. Не сте провелири фактите и обстоятелствата."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес