Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Левон Манукян внесе паричната гаранция от 50 000 лв.

09 октомври 2024, 14:31 часа • 383 прочитания

Бившият директор на театъра в Разград Левон Манукян е внесъл гаранцията си от 50 000 лв. Припомняме, че тя му беше наложена като мярка за неотклонение по делото за финансовото източване на културата институция, съобщава NOVA, позовавайки се на прокуратурата. Преди няколко дни Манукян поиска намаляване на гаранцията, но съдът му отказа.

Още: Министър Найден Тодоров с план за откриване и предотвратяване на измамите в културния сектор

За престъпленията в културата

Снимка: iStock

Срещу Манукян е образувано разследване за длъжностно престъпление. По предварителни данни на разследването от театъра в Разград са източени над 900 хиляди лева чрез фиктивно назначение на 41 служители на драстичното завишени заплати от по 25 хиляди лева. По схемата с театрите първоначално бяха арестувани четирима души. Всички вече са освободени срещу различни парични гаранции.

В театъра в Смолян също бе открита подобна схема, но с по-малки финансови щети. Свързващото звено е Петко Писков, който също вече е на свобода. След разкриването на схемите от Пазарджишкия театър съобщиха, че преди време са имали проблеми с Писков, чиято фирма е отговаряла за счетоводната част от управлението на театъра. Директорът на културното учреждение разказа, че по време на регулярна проверка от Министерството на културата Петко Писков изведнъж е подал предизвестие за прекратяване на взаимоотношенията им и не е предоставил различни документи, сред които и договори.

По темата: От Пазарджишкия театър са подавали сигнали за престъпната дейност на Петко Писков, но без резултат

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес