Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуване на гласове: МВР е арестувало 1 човек в цяла България, който заплашва и мами

23 октомври 2024, 17:42 часа • 1168 прочитания

Общо 37 души са задържани от МВР към 21.10.2024 година във връзка със законови нарушения на тема "купуване на гласове". Това става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Атанас Илков на парламентарен въпрос, зададен от зам.-председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Божанов е кандидат за народен представител и в 51-вото Народно събрание.

Има обаче само 1 арестуван и с повдигнати обвинения, защото е заплашвал или мамил някого, за да гласува за определена партия/кандидат, а не защото са му купували гласа (чл. 167, ал. 1 от Наказателния кодекс - наказанието е от 1 до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева.). Случаят е от Бургас.

Още: МВР отчете: 42 души са задържани за купуване на гласове

По региони

МВР дава поискана от Божанов справка как стоят нещата в България по области с купуването на гласове. Оказва се, че Благоевград е първенец по брой издадени протоколи с предупреждения за купуване на гласове - цели 304! Никъде другаде няма трицифрен брой протоколи. Същевременно, в Благоевград има само 4 регистрирани сигнала за купуване на гласове.

Още: "Отчето", "Киселината", "Тавата": Нов списък с имена и региони за купуване на гласове (СНИМКИ)

Номер едно по купувачи на гласове - не обаче организатори, са Варна и Бургас, съответно с 13 и 10 души обект на досъдебно производство, в Бургас са арестувани 7 души, също толкова и в София-област, но във Варна няма нито един арестуван при най-много досъдебни производства! Задържаните са с повдигнати обвинения по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 10 000 до 20 000 лева".

В Кюстендил и пак в Бургас са хванати и най-много организатори на купуване на гласове и са им повдигнати обвинения. Става въпрос съответно за 5 и 4 души, а обвиненията са по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от 1 до 7 години и с глоба от 10 000 до 25 000 лева".

Източник: Народно събрание

Още: МВР отново казва какво е направило в борбата срещу купуването на гласове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес