Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюлче и пачки: Дадоха на съд Петьо Еврото, но никой не знае къде е

21 юни 2024, 16:25 часа
Реклама

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу бившия ръководител на столичното следствие Петър Петров - Петьо Еврото, нашумял с казуса "Осемте джуджета". В момента Петров се укрива и е издирван.

"Днес, 21.06.2024 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт по дело, образувано на 28.07.2021 г. за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай – престъпление по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс", гласи официалното съобщение на прокуратурата.

Още: Нотариуса, Еврото и "вълшебното килимче": Как брокери на влияние диктуват на разследващите?

Измамата: монети, златно кюлче и пари

От държавното обвинение уточняват, че на съд е предаден П. Петров (т.е. Петьо Еврото), защото в периода от октомври 2019 г. до март 2020 г., "в условията на продължавано престъпление с две деяния чрез използване на неистински частни документи, получил без правно основание чуждо движимо имущество". Става въпрос за 147 броя монети на обща стойност над 106 хиляди лева и едно златно кюлче с тегло 1 кг и 23,88 карата, на стойност над 109 хиляди лева. Те били собственост на Я.З.

Петьо Еврото получил и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева, собственост на Ю.З., Я.З. и П.З.

Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

"Цялото имущество (монети, златно кюлче и парична сума) на обща стойност 1 301 966, 65 лева, с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай", заявяват от прокуратурата.

Снимка: "Осемте джуджета", БГНЕС

Защо има документална измама? Отговорът - Еврото използвал осем броя фактури на немски език, на които бил придаден вид, че са издадени от немско търговско дружество. Ползвал и договор за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене от 19.10.2018 г. със страни Д.Л. и Я.З., на който бил придаден вид, че е подписан от Я.З. и представлява негово конкретно писмено волеизявление, че е получил от Л. сумата от 650 000 евро за отговорно пазене, твърдят от прокуратурата.

Разяснения

Я.З. са инициалите на Явор Златанов. Златото и парите, за които бившият следовател е обвиняем, са иззети от дома и сейфовете на Златанов - друг основен герой от "Осемте джуджета". Месеци наред те са държани от прокуратурата като веществено доказателство. След това обаче са върнати, но не Златанов, а на Петров. 

Парите са върнати на базата на договор "за отговорно пазене", уж сключен между Явор Златанов и Димитър Ламбовски, някогашен депутат от НДСВ.

През 2020 г. той разказа, че бил закаран на среща с Петьо Еврото в затворения вече ресторант "Осемте джуджета". Там му било обяснено, че тъй като е бизнесмен с легални доходи, трябва да подпише документ, за да получи пари от прокуратурата, припомня "Медиапул". Всички тези факти са известни на прокуратурата още от 2020 г. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев разпорежда проверка и от нея има доклад, в който са описани действията, но мерки така и не са предприети.

Още: Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Прокуратурата не знае къде е Петьо Еврото, но го съди

"Досъдебното производство спрямо обвиняемия Петров е приключило задочно, доколкото местоживеенето му в страната не е известно и след щателно издирване не е установен", гласи съобщението, в което се чете доза ирония.

За престъплението по този член от Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Другите наказателни производства, по които се изследва обстоятелството дали Петров е извършил престъпление, са на етап разследване.

Още: Разкритие: Службите свързаха Размиг Чакърян - Ами, Петьо Еврото и "Евролаб"

Обвиненията

През август 2023 г. бившият следовател Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса "Осемте джуджета", получиха обвинения. Те бяха обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи - златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е обявен за вътрешно и международно издирване.

Още: "Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото

Софийска градска прокуратура (СГП) прекрати наскоро досъдебното производство срещу прокурор Дилян Деянов: Кражба на 35 кг злато от Петьо Еврото и жена му: Край на случая.

Малко по-рано Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани временно от длъжност прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление, свързано с разследване срещу Петьо Еврото. През есента на миналата година Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление - че е "нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство, както и с цел да причини другиму вреда, а именно на Петьо Петров и Кристиян Христов".

В крайна сметка делото срещу Сулев беше прекратено през април: Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес