Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кьовеши разследва и разширяването на Чирен: Мнение на експерт и притеснителен сигнал

13 август 2024, 15:54 часа • 2462 прочитания

Европейската прокуратура не е влязла в офисите на държавния оператор "Булгартрансгаз" само заради неизгодния договор с турската компания "Боташ". Екипът на Лаура Кьовеши разследва и разширяването на газохранилището в Чирен с пари от ЕС. Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров в интервю за БНР на 13 август.

Още: Заради "Боташ": Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"

Съмнения за злоупотреба покрай Чирен и газопреносните връзки с Гърция и Румъния

На този етап няма официална информация за повода на действията на Европейската прокуратура.

"Мисля, че сигурно не става въпрос за разследване на конкурентните практики, защото тя няма мандат, това го прави ГД "Конкуренция". По-скоро става въпрос за злоупотреба с европейски средства, финансирали мащабни проекти за изграждане на газопреносна мрежа или разширението на Чирен, по-скоро е за Чирен", каза Владимиров, който е анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още: Лаура Кьовеши - пълно разочарование с европравосъдието в България

"Паралелно с това (случая с "Боташ") има съмнения за злоупотреба с обществени поръчки за разширяването на Чирен и газопреносните връзки с Гърция и Румъния. Подозирам и двата големи проекта, които са финансирани частично от Европейската комисия. Това, което виждаме в последните години, е как за пореден път България се превръща в Троянски кон за прокарване на руските интереси и частни играчи, търгуващи с руски газ, или се дава преимущество на големи частни строителни компании в България. А те през годините са били абонати за спечелване на обществени поръчки за газопреносна мрежа", каза анализаторът.

Още: ЕК одобри парите за разширяването на газохранилището в Чирен

Сигнал до Кьовеши за газохранилището - какво се знае?

В този контекст - източници на "Медиапул" също твърдят, че Европрокуратурата е в "Булгартрансгаз" и заради Чирен, не само заради "Боташ". Причината, по информация на медията, е сигнал на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) от февруари тази година. В него се посочва, че участниците в търга за разширяване на газохранилището "нямат експертиза по организиране и изпълнение на сондажи за нефт и природен газ".

Снимка: БГНЕС

Търгът първо бе спечелен от фирма "Чирен Дрилинг 2022", но тя се отказа. После "Екзало Дрилинг Чирен" - с участници "Главболгарстрой" и "Газ Проджект Девелопмънт" - пое разширяването. Цената бе 221 221 200 лева без ДДС. Обединението е декларирало като подизпълнители опитни чуждестраннни сондажни фирми с национален и международен опит.

Още: ЕК одобри държавна помощ от 142 милиона евро за съхраняване на газ в България

Притеснителното в сигнала на БЕМФ е и опасна подмяна в сондажите за разширение. "Изпълнителят на поръчката неколкократно е сменил сондажния подизпълнител с фирми със "спорен професионален опит" при сондиране на наклонено-насочени сондажи в условия на дефицит на пластово налягане, какъвто е случаят с "Чирен". След това изпълнителят е предприел и целенасочени действия за промяна на сондажите и "по-конкретно - замяна на планирани наклонено-насочени сондажи с 20 вертикапни сондажа, въпреки доказаната неефективност на предлагания подход", пише БЕМФ преди няколко месеца.

"Ефектът е по-ниски разходи за сондиране в разнер на 80-90 млн. лева, защото вертикалният сондаж е с 40% по-евтин", казват от неправителствената организация. Според БЕМФ крайният ефект би бил компрометирането на "Чирен".

"Изготвеният доклад за предлаганата подмяна е предмет на вътрешен одит в "Булгартрансгаз", възложен от изпълнителния директор на дружеството. Заключенията от същия са скандални и би следвало да са предмет на прокурорско разследване", се казваше в сигнала, който бе разпратен до редица институции.

Още: Стартира пилотен проект за зелен водород в хранилището "Чирен“

"Фирмите си сменят имената, но зад тях - едни и същи олигарси"

Мартин Владимиров обясни пред БНР, че Европейската прокуратура е доста амбициозна, когато става въпрос за проекти от трансграничен интерес. "Това са стратегически средства за намаляване на зависимостта от Русия. В завладяната българска енергетика през последните 15 години всички правителства са участвали в подобни схеми за осигуряване на частни субекти при големи обществени поръчки в енергийния сектор. Концентрацията в обществените поръчки още от 2009 г. и играчите на пазара са едни и същи. Те просто си сменят имената, но олигархичните кръгове зад тях са същите", смята енергийният експерт.

По думите му - зад паравана "диверсификация на газови доставки" се изразходват много пари. "Чирен" и вертикалният газов коридор не целят промяна на стратегическия курс на страната, а са в частен интерес, твърди той.

Разследването на Европрокуратурата се случва в момент, в който се обсъжда съставът на новото служебно правителство, ръководено от Горица Грънчарова-Ковачева - в това число и въпросът дали енергийният министър Владимир Малинов ще остане на поста си. Именно той ръководеше "Булгартрансгаз", преди да стане част от служебния кабинет "Главчев". Когато хората на Кьовеши влязоха в офисите на държавното дружество, Малинов беше в Гърция.

Още: Енергийният министър обяви кога ще заработи терминалът за втечнен газ в Александруполис

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес