КФН: Прокуратурата проучва приватизацията на "ЕВН Електроразпределение"

21271
КФН: Прокуратурата проучва приватизацията на "ЕВН Електроразпределение"
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери заради продажбата на миноритарния дял на "ЕВН Електроразпределение". Това твърди агенция ПИК, позовавайки се на информация от Комисията за финансов надзор (КФН).

"Поради наличие на данни и възникнали съмнения за ощетяване на миноритарните акционери и възможна пазарна манипулация при продажбата на остатъчния държавен дял на "ЕВН Електроразпределение", както и за нарушения, включващи занижаване на първоначалната оценка на дяловете, наличие на конфликт на интереси и предпочитане на интереса на частен инвеститор пред държавния интерес и непостигане на максимална полза на държавата, като в резултат е бил ощетен държавния интерес в особено големи размери, от страна на КФН през 2013 г. бе подаден сигнал до Главния прокурор за предприемане на необходими действия по преценка. В резултат на сигнала бе образувана досъдебна проверка", пишат от КФН.

„Булброкърс” отрече конфликт на интереси при сделката с EVN

"Булброкърс” отрече да е бил в какъвто и да е конфликт на интереси при сделката за продажбата на държавния дял от електроразпреде...

"Въз основа на подадения сигнал от СГП е образувано досъдебно производство и към настоящия момент се извършват активни действия по разследване на случая. Както е известно, по правилата на наказателното право и процес досъдебно производство се образува, когато са намерени достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Подробности относно етапа на проверката и предприетите до момента следствени действия би могла да даде само и единствено Прокуратурата по преценка от нейна страна и доколкото това няма да навреди на разследването", казва КФН.

Предистория

Припомняме, че миноритарният дял в "ЕВН Електроразпределение" беше продаден с посредническата роля на инвестиционния посредник "Булброкърс", собственост на Иво Прокопиев, като по-голямата част от акциите беше изкупена от компанията-майка EVN. "Булброкърс" бе избран да организира предлагането на държавните дялове от по 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване". Агенцията заложи минимални цени на предлагането от 1373.92 лв. за акция на първото и 120.31 лв. за акция на второто дружество. Резултатът от аукциона надхвърли тези нива, като акции на електроразпределителното предприятие достигнаха до 1 632.56 лв., а на снабдителното - 156.6 лв.

В края на октомври миналата година "Булброкърс" спечели делото срещу КФН по случая с приватизацията на държавния дял в дружества на "ЕВН България". Сделката бе извършена в края на 2011 г., а две години по-късно санкционирана от финансовия регулатор с мотив, че продажбата е можело да се извърши на по-висока цена, ако посредникът е ограничил от участие в процедурата свой клиент. С решение от 13 октомври, което е окончателно по казуса, тричленен касационен състав на Административния съд в София приема, че "Булброкърс" не е извършил нарушение, а обвиненията на КФН противоречат на разума и целта на публичното предлагане на акции на фондовата борса. Наложената глоба от 1000 лв. е отменена, а обвиненията на председателя на КФН Стоян Мавродиев, че сделката е ощетила държавата с 87 млн. лв. не бяха подкрепени от съда.

Дават на прокурор Дянков, Трайков и фирма на Прокопиев

Бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков от правителството на ГЕРБ и свързваната с Иво Прокопиев ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com