Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калин Стоянов: Открита е още една жертва в склада край Елин Пелин, гърмежите продължават

28 юли 2024, 08:45 часа • 5891 прочитания

Продължават гърмежите, но най-хубавото е, че тежко оборудване влезе около склада и има доста стока вътре – високо технологични изделия, най-висок клас. Ако се стигне до нов взрив на въпросните пиротехнически изделия, то той ще бъде в пъти по-мощен. Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов на брифинг пред журналисто село гара Елин Пелин във връзка с взрива в завода за фойервекри

Още: Какво е качеството на въздуха до опожарения склад за фойерверки?

Той обясни, че стените на склада са здрави, спазени са всички изисквания. Складът е обезопасен, като се очаква да пристигне следовател и прокурор като ще започне и първоначален оглед. До входа на склада се вижда труп, който днес ще бъде фиксиран и изнесен. Не се очаква да има оцелели - МВР министърът говори, че са видени избити бетонни стени и плочи, изхвърчали на метри навън.

Никой не е успял да се скрие, не се очаква да има оцелели

Калин Стоянов отхвърли възможността някои някъде да се е скрил и да е оцелял вследствие на взрива. Има и двама свидетели очевидци – охраната, която е съдействала за извеждането на доц. Шишков и неговата дъщеря, а друго момче в продължение на 20 минути е било вътре, докато пожарът се е развивал. Момчето е разказало пред органите на реда, че е влязъл в микробус, където се е опитал се скрие и е успял да избяга. Момчето се е прибрало вкъщи и е пуснало телевизора - чак по-късно се е свързало с МВР. Стоянов упрекна родителите му, че не са проявили самосъзнание по-рано.

Предстои тежко разследване от прокуратурата и следствието. Момчето е било в средата на складовата база.

Поне 6 души са били на територията на склада

Шест души са били на територията на склада – охраната, доц. Шишков и дъщеря му, момчето, което е успяло да избяга и единият труп на територията на склада. Не е ясно защо е имало толкова хора, след като по това време е трябвало в склада да е само охраната - но МВР министърът говори как доц. Шишков подготвял празненство, неясно какво.

Калин Стоянов уточни, че собственикът на склада за фойерверки съдейства на МВР. За къщите около склада за фойерверките са пострадали най-сериозно. Въпрос на време е да се установи какво е имало по документи и дали са спазени всички правила за безопасност.

Още: Почина и момичето, пострадало от взривовете край Елин Пелин

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес