Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жилетки на "Делта гард" има навсякъде: Прокуратурата не знае охранител ли е, полицай ли е побойникът от Черноморието

11 юли 2024, 16:18 часа • 874 прочитания

Не е ясно дали мъжът, счупил челюстта на 19-годишно момче по време на Джулай морнинг край Созопол, е бил в заведението "Кайт бар" в качеството на охранител. Не се знае дали е присъствал и в качеството си на полицай, каквато информация се появи в последните дни. Това се разбра от брифинг на Районна прокуратура - Бургас на 11 юли.

Ясно е обаче, че той вече има обвинение за средна телесна повреда по хулигански подбуди – законът предвижда от 2 до 10 години наказание в случая. Наблюдаващият прокурор е намерил основание и причини да вземе мярка "задържане под стража" до 72 часа.

Още: Охранителят, пребил 19-годишно момче на морето, се оказа полицай

Прикривана ли е информация?

Събрани са "достатъчното данни за виновността на лицето за извършване на престъпление от общ характер", обявиха от обвинението. Интересното е, че е изминал период от около 10 дни между установяване на деянието и намирането на извършителя.

"Няма данни да е прикривана информация" с цел забавяне, казаха от прокуратурата. „Информацията е била много малка като данни и описание на лицето. Много хора е имало на това място на Джулай морнинг".

Още: "Къмпинг Градина": Инцидентът с пребитото от полицай момче не е станал тук

Служител на "Делта гард" или полицай?

"Събират се свидетелски показания, установява се дали като гражданин, като охранител, като полицейски служител лицето е присъствало там", посочиха още от обвинението. "Ако той е участвал в качеството си на длъжностно лице, ще му бъде предявено и квалифициращо обвинение. В момента нямаме такива данни".

Тъй като мъжът бе с брандирана жилетка на небезизвестната охранителна компания "Делта гард", говорителят на прокуратурата бе попитан от журналисти не е ли нападателят охранител от фирмата. Отговорът изненада: "Всеки може да си ходи с такава жилетка и да се представя за какъвто си иска, те се продават свободно. Не са събрани доказателства за качеството, в което той е бил в това питейно заведение. Може би е искал да имитира определени лица". Охранителната фирма се проверява, потвърдиха от прокуратурата.

Вчера стана ясно, че охранителят, счупил челюстта на младежа в плажно заведение, е бил действащ полицай. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. Нападателят е бил служител на Четвърто районно управление в Бургас. Полицаят ще бъде дисциплинарно уволнен.

Днес вътрешният министър Калин Стоянов каза, че 21-годишният полицай Христо Иванов, пребил младеж на 1 юли в Созопол, е работил нерегламентирано като охрана на такъв тип мероприятия. Той заяви, че МВР не носи отговорност.

Още: МВР ще проверява как е назначен полицаят, пребил две момчета

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес