Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измами за милиони: Европрокуратурата обвини Иван Портних за несъществуващо пристанище във Варна (СНИМКИ)

11 октомври 2024, 12:40 часа • 3208 прочитания

Европейската прокуратура официално обвини бившия кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител на морската столица Стоян Пасев в мащабна корупция и измами с европейски средства на стойност 3,4 милиона евро.

В аферата са още двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация", а от съобщението на европрокурорите става ясно, че разследването е за възможна измама, докладвана от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), включваща реконструкция на рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово".

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и подаване на невярна информация, за да получат незаконно средства от ЕС за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Снимка: ОЛАФ

Къде са парите?

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващото рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало към момента на подаване на заявлението за финансиране от ЕС.

В съобщението си от Люксембург от Европейската прокуратура уточняват още, че разследването на Сметната палата е показало как с цел да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите риболовни пристанища, Община Варна е "сглобила няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира мястото като съществуващо пристанище". Освен това екипът на Портних е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати.

Още: Възобновиха делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са били вписани в кадастралния план на Варна като "скали, пясък и друг тип сгради", а не като пристанище. Въз основа на доказателствата, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация", характеристиките на парцелите са променени като дефинирани за постоянно ползване "за пристанище" - като по този начин се подвежда Министерството на транспорта, което издава сертификат, удостоверяващ експлоатационната годност за рибарско пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство. По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

На снимката: Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов се срещат с кмета на Варна Иван Портних през 2017 г.

Случаят беше докладван за първи път на Европейската прокуратура от ОЛАФ след съмнения за възможни сериозни нередности и измами, а те от своя страна са провели допълнително разследване под надзора на Европейската прокуратура. 

Още: Хванаха служители на община Варна с подкуп

С колко е ощетен европейския бюджет?

Очакваните щети за бюджета на ЕС са приблизително 2,8 милиона евро (5 603 035,97 лв.), а допълнителните прогнозни щети за националния бюджет са 675 475 евро (1 321 115,78 лв.).

Всички замесени лица се считат за невинни, докато вината не бъде доказана от компетентните български съдилища, пишат от Европейската прокуратура.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес