Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изключено е европрокуратурата да изпълнява политическа поръчка: АКФ за скандала с Портних

15 октомври 2024, 08:30 часа • 1059 прочитания

За мен като юрист е изключено, че европрокуратурата ще тръгне да изпълнява политически поръчки. Иначе да, там работят и българи, и български институции като МВР. Но тук случаят е прекалено ясен, за да се съмняваме, че нещо е нагласено или поръчано. Това заяви Лора Георгиева от Антикорупционния фонд (АКФ) в ефира на Нова телевизия относно обвинението в измама към бившия кмет на Варна Иван Портних, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

Портних отрича това да е истина. ОЩЕ: "Информацията е невярна": Иван Портних с първи коментар на информациите за повдигнати му обвинения

"Ако обвинението се докаже, може да се стигне до осъдителни присъди и това ще се случи за първи път да бъде осъден кмет", обясни тя.

По думите й в момента на това място има някаква инфраструктура. Самото пристанище не е функционално, тъй като не е подходящо за такова. Лодки не могат да влязат. Не се ползва. "Твърденията, че ще се прави рибна борса, не са се случили – мястото не е подходящо за това", обясни Георгиева.

ОЩЕ: Измами за милиони: Европрокуратурата обвини Иван Портних за несъществуващо пристанище във Варна (СНИМКИ)

"Става въпрос за 8 млн. евро – това е взето по проекта от ЕС, плюс 6 млн. от бюджета. Обвинението е за 3,4 млн., явно са преценили, че нещо е свършено", уточни тя и добави, че целият проект е за 14 млн. евро.

Според нея, за да бъде извършена цялата тази измама, са включени и други институции - Министерски съвет на всякакви нива. "Процедурата започва с решение на Министерски съвет, който е дал няколко имота за ползване на община Варна и няколко дни по-късно е регистрирано пристанище. Но то не е съществувало преди това. Там е било морски див плаж, тясна плажна ивица", коментира тя.

ОЩЕ: "Всичко са изфабрикувани глупости": Първи коментар на обвинен от Европрокуратурата за измамите за милиони във Варна

"Има плаж с един понтон. За да направят снимки, са сложени плаващи понтони – декорирано е, за да изглежда, че има пристанище", допълни Георгиева.

"Взети са едни пари. Те са платени към строителни фирми, към поректантски фирми. Има и друга версия – наблизо има луксозен квартал. Удобно би било да спират круизни яхти там", спекулира тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес