Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчезна Червения пират, обвинен за заплахи срещу политици и магистрати

29 август 2024, 10:49 часа • 1870 прочитания

Илко Захариев, който придоби известност след коментарите на полицейските началници при ареста му като "червения пират", е в неизвестност, съобщава вестник "Сега"

Захариев беше задържан на 29 февруари и обвинен в заплахи към голям брой публични личности, включително министри и магистрати, сред които Мария Габриел и съдия Владислава Цариградска, която първа съобщи за отправените заплахи. Те не се ограничават само до електронни съобщения. В средата на март Софийският градски съд реши да освободи Захариев от ареста, като се аргументира, че съществува вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да бъде държан наказателно отговорен. Още: Как залових Червения пират

Новината за изчезването на Захариев идва от искане на съдия Цариградска до Софийската районна прокуратура. Захариев е бил на лечение в психиатрия в Бургас, но след освобождаването му изчезва безследно. В резултат на това, баща му го обявява за издирване от полицията. Цариградска предупреждава, че ако Захариев е единственият извършител на заплахите, то всички засегнати са в опасност. В случай че има други замесени лица, самият Захариев може да е в риск, ако разкрие самоличността им.

Според прокуратурата, съществуват неопровержими доказателства, че именно от телефоните, открити у Захариев, са били изпратени десетките заплашителни имейли. В искането на съдия Цариградска се посочва, че прокуратурата е използвала експерти със съмнителна квалификация за психолого-психиатричната експертиза на Захариев. Също така, не е проведен следствен експеримент, който да установи дали той е в състояние да изпрати имейлите. Още: Бащата на обвинения за заплахи на магистрати Червен пират: Надявам се да бъде настанен в психиатрична клиника, за да може да се лекува

В началото на месеца съдия Цариградска се запознава с материалите по разследването и иска копие от две експертизи - психолого-психиатричната и техническата на мобилните телефони, намерени у Захариев. Прокурор Вера Маринова отказва да предостави тези документи, което води до ново искане от страна на Цариградска. Тя оспорва постановлението на прокурора, като намира изводите му за произволни. 

Съдията посочва, че съдържанието на заплашителните писма навежда на мисълта, че те са написани от различни хора, а не от един и същ човек. Допълнително, техническите данни, събрани от доставчика на електронната поща Google, поставят под съмнение версията за неуравновесен човек, водещ скитнически начин на живот. Един от акаунтите е регистриран с телефонен номер от Нигерия, което допълнително усложнява ситуацията. Още: Атанаска Дишева не вижда светлина в тунела след залавянето на "Червения пират"

Съдия Цариградска също така посочва свидетел, който твърди, че е закупил две от мобилните устройства, използвани за изпращане на заплахите.  

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес