Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборни престъпления, документни измами, пране на пари: Из сигналите срещу "Исторически парк" (ВИДЕО)

24 юли 2024, 15:01 часа • 3367 прочитания

През годините в МВР е работено по общо 28 проверки на сигнали, свързани с Ивелин Михайлов, обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред Временната комисия за "Исторически парк".

Той уточни, че първият сигнал е подаден през 2016 г. От думите му стана ясно, че част от сигналите са свързани с докуметни измами, пране на пари и изборни престъпления, като повечето са приключени с отказ от образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момета. 

"От страна на МВР категорично няма чадър над Ивелин Михайлов", заяви пред депутатите Калин Стоянов. Пред медиите министърът добави, че може да гарантира за директора на областната дирекция на МВР - Варна. "Има възможност да проверим служителите, които са работили съответните преписки и да дадем информация за прокурорите, които са издавали отказите", добави Стоянов. 

Финансова пирамида

Първият по-интересен сигнал е от 2019 г., в който се твърди за финансова пирамида в "Исторически парк".

"Извършена е проверка по повод анонимен сигнал, че дружеството "Тогедър" ООД със собственици Вася Йорданова - бивша съпруга на Михайлов, и други лица, в това число и Ивелин Михайлов, създава финансова пирамида", каза министърът.

Той обясни, че в сигнала се твърди, че тази пирамида има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги мами за реалните параметри на проекта "Исторически парк" и за евентуалните печалби от него.

"От Варненската окръжна прокуратура преписката е препратена на Варнеска районна прокуратура и с постановление на наблюдаващия прокурор от 11 май 2020 г. е отказано образуване на досъдебно производство", разказа министърът. ОЩЕ: "Има ли незаконни действия в Исторически парк": Вяра Тодева с редица въпроси след заседанието на комисията

Пране на пари, докуметни измами

МВР е проверявало през 2023 г. информация за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на Неофит Рилски от Михайлов и "Исторически парк". "Измама както и има съмнение за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка", каза Стоянов. 

През същата година МВР е получила информация, че с неистински документ е сменен управителят на фирма, който е британски гражданин, както и за неправомерни действия, извършени спрямо общинските съветници на Ветрино по време на протест пред сградата на Общината. 

Изборни престъпления

Първият сигнал, свързан с изборите, е през 2023 г. Министър Стоянов разказа, че тогава е извършена и проверка във връзка с информация за голям брой регистрирани по настоящ адрес лица на територията на селата Неофит Рилски, Момчилово, Невеша - част от Община Ветрино. ОЩЕ: Етиен Леви: Приключих с "Величие"!

"Преписката е докладвана на Районна прокуратура Варна с мнение за образуване на наказателно производство за изборно престъпление", каза министърът.  Той обясни, че материалите са препратени от Районната прокуратура на Софийска градска прокуратура, но същата е върната на районната прокуратура във Варна и е постановен отказ за образуване на наказателно производство. 

Вторият сигнал, свързан с нарушение на изборното законодателство, е през 2024 г. "Извършена е проверка във връзка с получени данни за множество лица, които са били регистрирани на различни адреси в Община Ветрино с цел да гласуват за ПП "Величие". Образувана е прокорска преписка, тя е докладвана на Районна прокуратура Варна, откъдето е постановен отказ за образуване на наказателно производство", добави министърът. 

"Към настоящия момент се извършва проверка по прокурорска преписка на варненска районна прокутура, касаеща местните избори през 2023 г.", обобщи Стоянов. ОЩЕ: "Има ли незаконни действия в Исторически парк": Вяра Тодева с редица въпроси след заседанието на комисията

Какви оръжия има Ивелин Михайлов?

Темата с оръжията на Михайлов коментира директорът на ОДМВР - Варна Андрей Ангелов. "Фирма "Пазителите", в частност Ивелин Михайлов и охранителите, които работят във въпросната фирма, са може би най-проверяваните лица на територията на областта", каза Ангелов. Той каза, че няма нещо, което да е незаконно.

"На г-н Михайлов се водят 22 нарезни ловни карабини, 5 броя гладкоцевни пушки, 6 броя заглушители за дългоцевно оръжие и 1 брой пистолет за самоотбрана. Разрешителните за оръжията са издадени от МВР - Ловеч", каза той. По думите му обаче са налични всички надлежни документи във връзка с преместването на оръжията, съхранението и обезпечаването им в каси. Той увери, че няма нищо, което да е незаконно. 

Ангелов обясни, че в охранителната фирма се водят налични 4 късоцевни оръжия с марка "Глок". "Парадоксът е, че охранителите нямат разрешителни и реално колкото и внезапни проверки да сме правили, нито един не е бил с оръжие в него. Реално оръжията се водят собственост и позиционирани във фирмата", добави директорът на областната дирекция на МВР. ОЩЕ: Скандал между псевдожурналист и депутат в комисията за "Исторически парк"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес