Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИПИ: Полицаите са разпределени неравномерно

28 септември 2024, 09:07 часа • 537 прочитания

Ресурсите на МВР в страната са разпределени неравномерно, показват данните на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още: МВР е премахнало личната охрана на Кирил Петков

Полицаите в страната

В областите с по-концентрирано в урбанизираните територии население заетите в районните управления (РУ) са по-малко, докато в тези с разпръснато население - повече. В Пловдив и Варна числеността на РУ е под 200 на 100 хиляди жители, а в Смолян, Видин и Ловеч - по средно над 300 на 100 хиляди души от населението.

По данни на ИПИ районните управления на МВР са 166 на брой, разположени са в 140 града (и съответно общини). Заетите в тях лица са с обща численост от близо 15 хиляди души. Най-многочислени са те в София, където щатните бройки на деветте РУ са общо 2734 души. С малко над 500 пък са РУ във Варна (в 5 РУ) и Пловдив (в 6 РУ), следвани от Бургас с 444 заети (в 4 РУ). Около 200-250 е числеността на РУ в Стара Загора, Казанлък, Русе, Плевен и Сливен. Най-малките РУ - с по под 30 щатни бройки - са в Угърчин и Малко Търново.

Къде са най-натоварени?

От ИПИ посочват, че най-натоварени са РУ във Варна. Там се падат средно по осем престъпления на един полицай. По този показател следват Враца, Велико Търново, Стара Загора и столицата с по 6 престъпления на един, работещ в РУ. На дъното на класацията се нарежда Смолян с под 2 регистрирани престъпления годишно на средно един зает в РУ.

Данните за числеността на районните управления показват неравномерното разпределение на ресурсите на МВР, насочени, поне пожелателно, към осигуряване на вътрешния ред и сигурността на населението на страната. Това не е типично единствено за тази структура и се вижда и в редица други дейности, с които държавата се е нагърбила - образование, здравеопазване, социални дейности и др., поясняват от ИПИ.

На фона на това България е страната в ЕС, която заделя най-висок дял от БВП (2,5%) за вътрешен ред и сигурност.

Още: МВР се хвали с редица мерки срещу купения и контролиран вот

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес