Има шанс журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха

2422
Има шанс журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха
Снимка: Pixabay

Цели 8 месеца, след като журналистът Димитър Кенаров беше пребит (най-вероятно от полицаи) при големите протести в София срещу властта на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, има реален шанс съдът да разгледа жалбата му срещу ареста му.

След като месеци наред Софийският районен съд и Административният съд в София си прехвърляха делото, смесен състав от двете върховни съдилища определи, че казусът трябва да се разгледа от районните магистрати. Делото на Кенаров е насрочено за вторник, 20 април и би трябвало да се гледа по същество, пише в. "Сега".

Димитър Кенаров е автор на сценарий за подкаст в Amazon Audible

Журналистът Димитър Кенаров, който стана жертва на полицейско насилие по време на летните протести през 2020 г., е автор на сценарий за...

Дали изобщо да има дело заради ареста - този въпрос продължава да не е решен от септември, 2020 година. Районният съд обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан, освен това нямало изрична заповед за задържане. Така районният съд прехвърли топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - той или районният съд е компетентен да разгледа делото. "Какво друго може да е посланието на съда освен, че държавата може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото?", пита във Фейсбук адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.

Петимата върховни магистрати - Албена Бонева, Боян Цонев, Свилена Проданова, Любка Андонова и Таня Комсалова припомнят, че по закон "задържаното лице има право да обжалва законността на задържането пред районния съд. Съдът се произнася по жалбата незабавно". Нормата не разграничава случаите, в които формално има или няма издадена заповед, се казва в определението им.

Кенаров казва, че е бил арестуван и задържан в периода 22:30 часа на 2 септември до 03:30 часа на 3 септември, 2020 година и то без да бъде издадена заповед за това. Според жалбата му, той се е намирал изцяло във властта на полицейските служители, не е имал никаква възможност да избира сам поведението си, поставени са му били белезници, държан е в продължение на часове и е заведен в Пето РПУ, откъдето е бил освободен след регистриране и попълване на документи. 

Вътрешната проверка на СДВР не констатира полицейско насилие в случая с Кенаров, макар той да се появи по редица телевизии с посинено лице. Прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура дори прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат, и няма как подобни действия да останат анонимни. Очаква се постановлението на Лефтероф да бъде обжалвано пред апелативната прокуратура. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

Делото на студента Евгени Марчев, пребит от МВР, се точи 9 месеца

Девет месеца ще се окажат недостатъчен срок, в който да бъде решено делото, заведено от студента Евгени Марчев срещу заповедта на МВР з...

Няма уволнени полицаи след насилието от протеста на 10 юли 2020 г.

Служителите на отдел "Специализирани полицейски сили" на СДВР, участвали в насилието над протестиращи на 10 юли 2020 година, са санкционирани със сравнително леки наказания, като няма нито едно дисциплинарно уволнение. Това става ясно от данните на СДВР, предоставени на БХК, след като организацията осъди силовото ведомство за отказаната му информация по темата.

Двама от наказаните полицаи са получили "порицание" за срок от 6 месеца, един е със "забрана за повишаване в длъжност за срок от една година", а служителят на ръководна позиция, за който СДВР оповести, че е наказан "по-тежко", е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност за срок от две години", като наказанието още не е влязло в сила, тъй като санкционираният обжалва пред съда.

Видеа за полицейско насилие се появиха и за протестите от началото на септември, 2020 година - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com