Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хипотеза: Вътрешен човек е замесен в банковата атака

02 юли 2014, 21:52 часа • 30072 прочитания

В атаката срещу Първа инвестиционна банка е замесен вътрешен човек. Такава хипотеза направиха експерти по киберразследвания, които твърдят, че това е един от начините да се стигне до телефоните и електронните адреси на клиенти на финансови институции.

Технологията на банковата атака вероятно е извършена през мейл-сървъри в страни от третия свят. Съоръженията се наемат само за няколко часа, но не с пари, а с виртуална валута.

„Ще се стигне до съответния мейл-сървър, но не и до човека, който е извършил тази атака”, обясни пред bTV председателят на Международната академия по киберразследвания Албена Спасова.

За текстовите съобщения с уж достоверни данни за фалит на трезор са ползвани други техники. „Така наречените СМС- бомбъри, които с включване на списък с целеви телефони се изпращат масово, всъщност само за секунда едно съобщение може да бъде изпратено масово до десетки и даже до стотици хиляди клиенти на съответната услуга”, обясни експертът по информационна сигурност Найден Неделчев.

По същата схема - със смс-и и съобщения в социалните мрежи, са атакувани трезори и в други държави, припомнят експертите. През февруари вложители от Казахстан са изтеглили 1,3 млрд. долара от банка в Казахстан, а през 2011 г. в Латвия само за 24 часа паникьосани клиенти са изтеглили 29 млн. долара.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес