Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма щета за бюджета: Разкриха схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове

21 август 2024, 16:26 часа • 1012 прочитания

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Национална агенция за приходите (НАП) са осъществили съвместна операция, при която е неутрализирана дейността на организирана престъпна група. Тя се е занимавала със схема за укриване и избягване на плащането на данъци при търговия със зърно и торове.

9 млн. щета за бюджета

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов съобщи, че организираната престъпна група е изградила верига от фирми, чрез които е ощетен държавният бюджет. "Това, което е установено, е, че от 2021 година до днес нанесената щета е от приблизително 9 млн. лева", каза Литов.

Още: Египет закупи стотици хиляди тона пшеница от България

Задържани и обвинени

Операцията се е провела на 9 август на територията на София, Враца, Монтана и Плевен. Претърсени са 27 адреса, задържани са 9 души, като с повдигнати обвинения са шестима. От тях трима са с мярка за "задържане под стража".

"При търговията със зърнени култури се дължи корпоративен данък, който е спестяван, а при търговията на торове се дължи и корпоративен данък, и ДДС", уточни комисар Литов.

Оказва се, че част от зърното е продавано на вътрешния пазар, а друга част е била изнасяна извън страната.

Още: ЕС налага забраняващи мита на вноса на зърно от Русия и Беларус

"Установени са лица, които са били пълномощници на фирмите. За периода от почти две години едно от тях е изтеглило на каса сумата от 57 млн. лв.", каза Литов. По думите му - парите са служили, за да се прикрива, че всичко е легално. Те са били инвестирани в недвижима собственост и коли.

Снимка: БГНЕС

"Групата е работеща в сектора земеделска продукция - зърнени и маслодайни култури. Продукцията се е изкупувала от производители, които ние не можем да установим, тъй като от тях не се издават документи. По този начин те си спестяват корпоративния данък. Създават предимство на търговците, като могат да намаляват цената с част от данъка. Създават мрежа от фирми, които правят обосновка на този стоков поток. Фирмите се създават на най-ниско ниво, собственост на малоимотни граждани, включително и граждани извън ЕС. Тази група фирми генерира стоков поток, фиктивен по документи. Тези фирми нямат собственост на земеделска земя, аренда, не са получавали субсидии от ДФЗ. Не плащат данъци", обясни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП, цитиран от "Дарик".

Той добави, че са вкарвани документи за стокооборот в размер над 90 милиона лева. "Оттам се прави изводът, че спестеният корпоративен данък от 10% е в размер на 9 милиона лева. Паралелно с тази дейност групата е търгувала с торове и транспортна дейност. За да не плащат ДДС, се използват фактури от фирмите от най-ниското ниво, така резултатите за ДДС се регулират. Там щета е за около 2 милиона лева", каза още Нанков.

Запорирани са имущества и сметки на участниците в групата. Иззети са множество печати, фактури, лаптопи, товарителници, електронни подписи и всякакви доказателства. Действията по разследването продължават.

Още: Турция наложи 130 % мито върху вноса на някои зърнени култури

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес