Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстрадират във Франция българин, издирван за вандализъм срещу мемориал на Холокоста

26 септември 2024, 17:06 часа • 330 прочитания

Български съд одобри екстрадицията във Франция на един от тримата българи, издирвани заради вандалския акт срещу главния мемориал на Холокоста в Париж през май.

35-годишният Георги Филипов е обвинен, че е нанесъл червени знаци с ръце върху Стената на праведниците, на която са изброени имената на 3900 души, отличени за защита на евреите по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Вандалският акт е извършен по време на засиленото напрежение във Франция във връзка с продължаващата война в Ивицата Газа.

Сега съдът постановява Филипов да бъде задържан до прехвърлянето му. И двете решения подлежат на обжалване в петдневен срок.

Снимка: iStock/Guliver

Още: На корицата на Vogue: 102-годишна оцеляла от Холокоста с важно послание (СНИМКИ)

Хулиганство или нещо повече?

Френската прокуратура започва наказателно разследване за увреждане на защитена историческа сграда с национални, етнически, расови или религиозни мотиви, след като паметникът е бил осквернен. Други сгради в централната част на Париж също са били изрисувани с бои.

В интервю за АFP през август Филипов отрича да е действал по расови или религиозни подбуди и настоява, че деянието му е „хулиганство“ след употреба на твърде много алкохол.

Още: Бразилският президент сравни войната в Газа с Холокоста и вбеси Израел

Другите замесени българи

Вчера Софийският апелативен съд отложи за 2 октомври заседанието по екстрадицията на друг заподозрян, издирван от Франция по случая - 27-годишния Кирил Милушев.

Трети българин - Николай Иванов, който беше задържан в Хърватия, се съгласи през август да бъде предаден на Франция.

Източник: AFP

Още: Циничното отношение на Москва към Холокоста

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес