Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашно насилие 2024: Най-много жертви са деца

30 юли 2024, 14:47 часа • 1715 прочитания

Най-много жертви на домашно насилие през 2024 г. са деца. За статистиката научаваме от писмен отговора на министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов до Димо Дренчев от „Възраждане“.

"Случаите на домашно насилие, особено насилието над деца, са изключително сериозен проблем на всяко общество", посочва социалният министър. Той уверява, че усилията на министерството продължават да бъдат насочени към подобряването на мерките за подкрепа на лицата в уязвимо положение. 

Статистиката

До 30 юни 2024 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 597 лица. От тях 11 лица са с увреждания, 159 са пострадалите жени, 3-ма са пострадалите мъже. Най-много са децата – 435 лица.

От идентифицираните жертви – 388 са лицата, насочени към социални услуги, от които 8 лица с увреждания и 304 деца. Образуваните производства са 44, от които две касаят лица с увреждания, две - лица, поставени под запрещение и 40 са свързани с деца.

През 2023 г. също преобладава броят на децата, идентифицирани като жертви на домашно насилие. Миналата година са установени общо 888 лица, от тях 15 лица с увреждания, 1 лице, поставено под запрещение, 275 жени, 20 мъже и 593 деца. ОЩЕ: УНИЦЕФ обяви колко деца са подлагани на насилие у дома

Ролята на държавата

Министърът обръща внимание, че към 20 юни функционират контактни точки за действия при сигнал за домашно насилие от Агенцията за социално подпомагане и МВР, които следва да се отзовават 24 часа, седем дни в седмицата. От страна на АСП за контактни точки са подадени 28-те директори на Регионалните дирекции за социално подопмагане.

При постъпил сигнал за насилие над дете, се предприемат спешни действия и мерки за неговата закрила, уверява министърът. При такива случаи се създава мултидисциплинарен екип, чийто членове работят заедно до приключване на случая.

В някои случаи на детето – жертва може да се предостави закрила с настаняване извън семейството в социална услуга за деца, пострадали от насилие или жертва на трафик. ОЩЕ: УНИЦЕФ: Всяко четвърто дете в България е в риск от бедност

Къде жертвите могат да получат подкрепа?

Социалните услуги, които предлагат защита на лица, жертви на домашно насилие, са кризисните центрове за възрастни и деца, звената „Майка и бебе“ и центровете за обществена подкрепа. Там се осигурява подслон, информиране, консултиране, застъпничество и посредничество, както и терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения и други услуги.

Към края на месец юни 2024 г. на територията на страната функицонират 20 кризисни центрове за деца за 212 потребители, от които са заети 134 места. Съществуват и 12 кризисни центрове за възрастни, които могат да поемат 151 потребители, като до момента са заети 57 места.

На територията на страна има 12 звена „Майка и бебе“ за 75 потребители, от които са заети 41 места. 179 са центровете за обществена подкрепа за 8 483 потребители, в които се оказва подкрепа на 9 435 деца и техните семейства. ОЩЕ: Проверяват сигнал за насилие в детска градина във Велинград

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес