Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров: Връзка между убийството на Маринова и работата ѝ не е водещата версия

08 октомври 2018, 17:00 часа • 7864 прочитания

Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата ѝ като журналист или с оглед тематика на предаванията ѝ, е определящата версия. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе.

Все пак той подчерта, че не се изключва нито една версия по случая.

„Напредъкът от вчера е свързан най-малко с резултатите от ДНК експертизата, както и с резултати от други експертизи. Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа“, каза още Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

Междувременно се увеличават международните реакции, свързани с жестокото убийство. Темата присъства във всички големи европейски и американски медии, а много журналисти изразиха възмущението си от престъплението в социалните мрежи.

Европейската комисия публикува в официалния си профил в Twitter: "Няма демокрация без свободни медии. С голяма тъга научихме за убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Мислите ни са със семейството и приятелите ѝ. Очакваме бързо и цялостно разследване и виновните да се подведат под отговорност."

Организацията Trasparency International също призова за справедливост и заклейми всеки опит журналистите да бъдат сплашвани заради работата си.

"Разследването на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, чието тяло беше открито в събота в Северна България, е наложително да бъде провеждано под международен контрол", заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович.

"Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление", пише Миятович във Facebook. "Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол", каза тя.

Виктория Маринова, административен директор и водеща в местната русенска телевизия TVN, бе изнасилена, пребита и задушена в Русе. Все още няма задържан за престъплението. От полицията заявиха, че работят по всички възможни версии.

Тъй като последното предаване на Маринова е било свързано със задържаните български и румънски журналисти (Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро от RISE Project Romania), разследвали разпределението на евросредства за фирмата "Джи Пи Груп", се появиха съмнения, че убийството може да е свързано с работата ѝ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес