Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е замесена в доставката на пейджърите-бомби за "Хизбула": Твърдение от унгарска медия

19 септември 2024, 07:52 часа • 4531 прочитания

Регистрирано в България дружество е продало на ливанската шиитска терористична групировка "Хизбула" пейджърите, които преди 2 дни се взривиха едновременно, убивайки десетки и ранявайки тежко и по-леко стотици и хиляди бойци на "Хизбула". Твърдението е на унгарския сайт Telex.

Припомняме, че първоначалната информация за доставката на пейджърите беше, че това е станало от Унгария. Унгария обаче твърдо отрече - при това официално това стори правителството, ръководено от унгарския премиер Виктор Орбан: Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Първоначално тайванският производел на пейджъри Gold Apollo фокусира внимание, но компанията зае позиция, с която отрече да е замесена. Тя обяви, че е произвела устройствата AR-924 по лиценз на унгарската BAC Consulting. Но в Telex излезе информация от "вътрешни източници", че пейджърите не са били никога в Унгария и в BAC - официална Будапеща каза същото.

Още: Расте броя на загиналите при втората вълна взривове на комуникационни устройства в Ливан

Българска следа

Унгарската медия Telex твърди, че всъщност доставката е направена от Norta Global Ltd ("Норта Глобъл" ЕООД). Дружеството е регистрирано в София, район Триадица, бул. "Витоша" № 48, ет. партер. Едноличен собственик и управител е Ринсън Хосе - норвежки гражданин съгласно информацията в Търговския регистър. Actualno.com опита да се свърже с дружеството на посочения за контакт телефонен номер, но това се оказа невъзможно - включва се единствено гласова поща.

Отделно, унгарският информационен сайт казва и, че в Унгария може би е имало "само посредник за прикритие" и нищо повече - посочено е името Кристияна Барсони-Арсидиаконо, управляващ директор на BAC. Тайванската Global Apollo е подписала договора с BAC за доставка на устройствата - това беше първоначалното твърдение, отречено от Унгария.

Пред Националната телевизия арабистът проф. Владимир Чуков коментира информация, че пейджърите-бомби са минали през скенер и въпреки това "Хизбула" не видяла нищо нередно в устройствата.

Още: Тези хора създават сценарий след сценарий за сериите на Джеймс Бонд

Случаят беше коментиран от Петер Стано, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност. На въпрос дали е съвместимо със санкциите на Европейския съюз, че унгарска компания доставя пейджъри на "Хизбула", говорителят отговори: Военното крило на "Хизбула" е в списъка на санкциите на ЕС, но е задача на търговските компании и държавите членки да проверят забранените продукти да не попадат в неподходящи ръце. "Въпреки това, нека поясня, че ако дадена организация е определена като терористична, това означава, че нейните активи са замразени, не могат да им бъдат предоставени финансови средства и техните членове не могат да пътуват на територията на ЕС", добави Стано.

Източник: Telex

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес