Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш министър и зам.-министър на отбраната настояха комисия да разследва военната катастрофа на "Граф Игнатиево"

16 септември 2024, 07:42 часа • 560 прочитания

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че една от най-важните причини за тежката авиокатастрофа на Граф Игнатиево, при която загинаха двама души е недостатъчното време за полети и подготовка на летците ни. Една парламентарна комисия трябва да потърси отговор защо пилотите ни не могат да постигнат необходимите полети годишни, както и да се потърси отговор на въпроса как тези демонстрации и авиошоу доколко са важни, необходими и не може ли по по-добър начин да се изразходват средствата, както и как военновъздушните сили се подготвят за усвояването на F-16, Спартан, Кугър, Пантер, настоя Шаламанов в студиото на БНТ.

Още: Президентът с първа реакция след самолетната катастрофа

Според Шаламанов, докато не станат ясни причините за инцидента L-39 не трябва да лети.

Той добави, че не трябва да се прекрачват червени линии и не трябва да се очаква от пилогти с по-малко от 50 часа на година, да изпълняват авиошоу. Доколко демонстрациите и авиошоуто се вписват в модернизацията на летателния състав и военновъздушните сили. Как се планира авиошоу, как се подготвят пилотите, как се финансира едно авиошоу?, запита Шаламанов.

Той иска да знае как парите, които ще бъдат похарчени за авиошоуто, няма да навредят за развитието на българските военновъздушни сили.

F-16 ще решат ли проблемите в армията?

Бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов подкрепи думите на Шаламанов и посочи, че въпросите са много и на тях ще бъде даден отговор по българското законодателство. „Трябва да се погледне по-широко на проблематиката какво се случва в българската армия. Причината за зачестилите инциденти е малкият народ в армията. Много бе направено, но заради изоставането във въоръжаването и модернизацията трябва да наваксаме“, настоя Божилов.

Според него някои от старите практик и традициите трябва да бъдат забравени, защото водят до проблеми. „Някои от уроците все не ги научава, а ако ги научава става по-трудния начин“, изтъкна Йордан Божилов.

Той очаква през 2025 г. да пристигнат първите F-16, но въпросът е доколко ще бъдат готови българските пилоти за тях. Тези самолети са на съвсем различно ниво и трябва да могат да комуникират с всички останали сили – военноморски и сухопътни, каза още Йордан Божилов.

Още: Авиационен журналист: Възможно е разбилият се самолет скоро да се е върнал от ремонт

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес