Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш криминалист: Събирането на ДНК от криминално проявени в България е избирателно

09 октомври 2018, 09:30 часа
Реклама

Някъде от началото на новото хилядолетие се запълва Националната база данни с ДНК на криминално проявени. Тя обаче не е много голяма, има само няколко хиляди профила. Това заяви бившият криминалист Иван Савов.

И тук идва недомислицата, категоричен беше Савов. По думите му, вместо задължително на всички регистрирани за престъпления да се взема ДНК и да влизат в базата данни, то се вземало избирателно, защото комплектите за вземане на ДНК били много скъпи. Доколкото поддържам връзка с бившите си колеги, това не се е променило, добави бившият криминалист пред Нова телевизия. Той предупреди, че убиецът на Виктория Маринова може да е криминално проявен, да е хващан, но да не му е снето ДНК. Проблемът е организационен – една глупава недомислица. ДНК профилът е 100% сигурно доказателство, категоричен е Савов.

Доста нездрав шум се завъртя около този случай, а до голяма степен това размива истината и пречи на дейността на служителите. За мен има медиен балон, който се надува по този случай, смята Савов.

Бившият криминалист обясни, че при такива случаи се допускат всички възможни версии и всяка се изчиства на база обстоятелствата, които се уточняват. Лично на мен този случай ми прилича на извършен от психично обременен човек, каза Савов, който добави следното – ако говорим за поръчково убийство, т.е. за професионалист, той ще си свърши работата без да прави глупави ходове и да оставя толкова много следи, като ДНК.

Беше припомнен и случат с Тодор от Враца, когато също имаше огромно обществено недоволство и подозрение как "виновниците" ще се измъкнат, а в крайна сметка посочените за виновници братя Иван и Десислав Дамянови бяха оправдани, тъй като се оказа, че Тодор е починал заради сърдечни проблеми, а не от нанесен от тях удар - макар че сбиване е имало. Проблемът е, че хората нямат доверие на институциите и не вярват на това, което виждат с очите си. Хората не вярват на никой и ще спрат да вярват и на медиите заради такива балони, които се надуват като в случая, подчерта Савов.

Засега няма задържани заради бруталното убийство, но вече неофициално вървят слухове, че има заподозрян. Със сигурност обаче е ясно, че намереното ДНК на мястото, където беше открит трупът на Виктория, не съвпада с ДНК на нито един от най-известните престъпници в България, свързани с изнасилвания.

Още не е ясно кога ще бъде погребана Виктория, тъй като разследващите продължават работа по търсене на улики, които да помогнат за разкриването на престъплението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес