Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Било на рафта в съда: Намериха изгубено дело, свързано с Нотариуса

09 април 2024, 13:41 часа • 7598 прочитания

Намерено е изгубено дело, свързано с Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана ясно от думите на Теодора Точкова от Инспектората към ВСС пред комисията за дейността на Нотариуса. 

Припомняме, че става въпрос за делото по разследването на случай преди близо 20 години, който бележи ранната кариера на Божанов, когато името му се свързва с кражба на дело от адвокатската стая на ВКС. 

Точкова обясни, че ИВСС са се самосезирали за изгубеното и впоследствие намерено наказателно дело от общ характер в Софийски районен съд по повод оправдателната присъда на Мартин Божанов за кражба на дело от ВКС. "Целта ни беше да проверим защо това дело не е било архивирано и унищожено след изтичане на петгодишния срок за съхранението му, както и съответстват ли вътрешните правила на документооборота", добави Точкова.

От думите на Точкова стана ясно, че е установено, че  делото е било архивирано през 2007 г., но не е било унищожено след изтичане на петгодишния срок, тъй като не е било намерено в служба "Архив" на Софийски районен съд. ОЩЕ: Николай Стайков за Actualno: Има хора, които пречат на разследването на казуса с Нотариуса (ВИДЕО)

Било на рафта в деловодството

Делото било намерено един ден след запитването на журналисти. "То е открито от деловодителя на състава, който е разглеждал делото в деловодството на съда, на рафта за делата, където стоят дела, поискани от служба "Архив" за произнасяне по искания във връзка с веществени доказателства", каза още Точкова. ОЩЕ: Прокуратурата още мълчи за магистратите на Нотариуса, почват да я проверяват

Обяснението на деловодството

Деловодителят е обяснил, че той работи от съда от 2010 г. и не знае как делото е попаднало в деловодството на съда на този рафт, а не е намерено в служба "Архив".

ИВСС е препоръчал на председателя на съда да назначи комисия, която да извърши проверка в служба "Архив" на наказателното отделение на Софийски районен съд и да установи има ли други дела, които са архивирани, но не се намират в архива.

ИВСС проверява магистрати

Стана ясно, че с оглед медийни публикации от началото на месец март 2024 г., в които се съдържа достатъчна конкретика за поведение на магистрати, намесени в кръговете на влияние в съдебната система, на 8 март 2024 г. ИВСС са се самосезирали. В тази връзка от инспектората извършват проверки за почтеност, нарушаване на независимостта на магистрати, оказване на влияние и накърняване на престижа на съдебната власт.

"В рамките на тези проверки ще проверим поведението на 10 магистрати, както съдии, така и прокурори, в които в медийни публикации  последно време се споменава за неприемливото им поведение", уточни Точкова. 

По думите й по отношение на тези 10 магистрати, е извършен и анализ на информацията на имуществените им декларации, подадени в периода 2016 - 2022 г., като не са установили разлика между доходите и разходите на въпросните магистрати. ОЩЕ: "Има гости, няма кворум": Комисията "Нотариуса" все пак ще проведе изслушвания 

Защо не са се самосезирали за „Осемте джуджета“

Точкова уточни, че ИВСС не са се самосезирали по този казус, защото са постъпили сигнали за поведение на магистрати, описано в разследването на АКФ. „Първият сигнал беше подаден от самия АКФ, но сигналът не отговаряше на изискванията“, каза още Точкова. Тя уточни, че е освен този е имало и друг сигнал, но подателите и на двата сигнала не са посочили трите си имена и ЕГН-ата си, нито са пожелали да се подпишат. „Инспекторатът не извършва проверки по анонимни сигнали, както ви обясних“, добави още Точкова.

Тя отговори на въпроси, свързани с клуба за влияние на магистрати, Петър Петров - Еврото и Нотариуса.„Не съм посещавала "SS клуба", не познавам Петър Петров – Еврото, не познавам Мартин Божанов“, каза Точкова. ОЩЕ: Проверката срещу Борислав Сарафов за "Осемте джуджета" е удължена с два месеца

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес