Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Авария и взрив на снаряд във военния завод "Терем" (СНИМКИ)

31 юли 2024, 15:14 часа • 5076 прочитания

Снаряд е избухнал във военното държавно предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец при производствена авария.

Инцидентът е станал около 14 часа в сряда при тестови дейности. Пострадали и жертви няма, но са нанесени сериозни материални щети, потвърди директорът на държавното предприятие Калин Димитров. Военният завод е собственост на Министерството на отбраната, а на място са представители на военна полиция. Няма пряка опасност за населението.

Още: Войната в Украйна донесе загуби за български държавни военни заводи

"Взети са всички мерки, които са необходими. Районът е обезопасен", посочи още Димитров. По първоначална информация се е взривил снаряд от 122-милиметровите, които произвеждаме за Украйна.

Министерството на отбраната с реакция

От ресорното ведомство изпратиха официална позиция минути след инцидента, в която също потвърдиха, че при аварията няма пострадали хора, а са нанесени само материални щети. Заводът се занимава с утилизация и производство на боеприпаси, а в момента екипи на Служба „Военна полиция“ са на място и извършват разследване на инцидента. Размерът на щетите се уточнява.

Държавното дружество от група "Терем Холдинг" ЕАД в Костенец се ориентира през последните години към към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Разработват се офанзивна и дефанзивна ръчни гранати, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за реактивна установка БМ-21 "Град" и др.

В началото на годината е възстановено производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм осколъчно-фугасен изстрел се е извършвало в периода 1984 г. – 1988 г.

Спомени отпреди 10 години

"Терем" е специализиран в производството на специална военна и гражданска продукция. Продуктовата програма на дружеството се разделя на няколко основни направления: производство на боеприпаси и пиротехнически изделия; ремонт на боеприпаси и оръжия; утилизация и унищожаване на боеприпаси и ПИ, както и производство на промишлени продукти с гражданско предназначение в две основни групи: взривни вещества за граждански цели и складова механизация и поддържане на мобилизационни мощности за специално производство и ремонт.

Още: Милиони за обезвреждане на боеприпаси се изпариха: Поуки за историята

Припомняме, че на 8 август 2014 г. в същия завод на „Терем” в Костенец по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив, при който пострадаха десет души.

Снимка: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес