Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на Цветан Василев заплаши държавата с иск за милиарди

31 март 2015, 09:00 часа • 6463 прочитания

Не знам какво е депозирал г-н Василев пред нотариус, защото не съм упълномощен по въпроса. Това заяви един от адвокатите на Цветан Василев – адвокат Менко Менков пред Нова телевизия.

Менков яростно обясни за пореден път, че Цветан Василев не може да си дойде в България, защото сръбските власти няма да му позволят – заради европейската заповед за задържане. Първо трябва да реши сръбският съд, подчерта юристът. Той се закани, че ако в България по съдебен път не се реши случая КТБ, ще има иск за милиарди в Европейския съд по правата на човека заради предполагаем отказ да се гледа по същество случая.

Защо да спекулира, невинно каза Менков по адрес на интервюто на Василев пред „Гласове”. Би трябвало прокуратурата да се самосезира, добави той (бел. ред. – главният прокурор Сотир Цацаров вчера каза, че журналистите трябва да питат Делян Пеевски за думите на Василев и той да си отговаря). Не винаги хора, заплашени от престъпления, се оплакват веднага. Публикациите в пресата са законен повод да се самосезира прокуратурата и тя го е правила по други поводи, обясни Менков. И категорично заяви - Цветан Василев е готов да дава показания по конферентна връзка.

Като вид доказателство за твърденията на Василев, адвокатът му извади вестник „Телеграф” с „притурка” „Държавен вестник”. Ние сме абонирани за „Държавен вестник”, не за „Телеграф”. Сакндално е да ни дават и „Телеграф”, настоя Менков. Изключително притеснително е да ти сложат лицето под заглавие „Грабежът на века” и да ти носят това заглавие наред с „Държавен вестник”. „Държавен вестник” се чете и от много магистрати, които виждат и такива заглавия. Държавата, която издава „Държавен вестник”, разпространява и частната гледна точка на дадена медия, възмути се Менков. Абонаментът се изпълнява от „Доби прес”.

Менко Менков защити и т.нар. SPV, които КТБ е правила, за да придобива дружества. Адвокатът избегна въпроса и дали няма нарушение на законовата норма от до 25% финансиране спрямо собствения банков капитал за свързани лица с банката. Имало Търговски регистър, в който се вижда кой е собственик на българските предприятия. На въпрос пише ли срещу „Дунарит” името на Цветан Василев за собственик, адвокатът отговори: „Отворете и вижте”. „Помогнете ми, да не губим време”, отвърна Анна Цолова и Менков най-сетне каза: „Не пише името на г-н Василев”.

Чии пари използват въпросните SPV – на вложителите в КТБ ли? На това питане Менков посочи, че всяка банка използва за бизнеса си пари на вложители. КТБ не е на Цветан Василев – там има и други акционери, например Оманския държавен фонд. С чии пари да се купят „Виваком’, „Дунарит” – естествено, че с пари на вложители, коя банка не работи с пари на вложители, попита риторично Менков.

Най-важният въпрос е защо КТБ беше разсипана, но никой не иска да знае и не се занимава с въпроса, каза Менков. Г-н Василев назова „една група лица”, посочи юристът, но отказа да посочи кои са „другите групи”, които искат да разграбят активите на КТБ. Моята задача е пред съда, защити се Менков. Ако някой отнеме лиценза ви за бизнес, как така няма правен интерес да се обжалва, попита юристът. Искаме да се влезе в банката, да се видят показателите ѝ при поставянето ѝ под специален надзор и да се види след управлението на квесторите защо са толкова влошени показателите. Искаме международна експертиза и обяснение от БНБ защо банката не беше спасена, каза Менков. По думите му 500-800 млн. лева са били достатъчни още през лятото на миналата година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес