Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

400 инвеститори си искат парите от Ружа Игнатова: В ход е заповед за "глобално замразяване" на активите ѝ

08 август 2024, 12:12 часа • 26975 прочитания

Мистериозно изчезналата криптокралица Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР за организиране на измама на стойност 4,5 млрд. долара чрез платформата OneCoin, понася нов удар.

Инвеститори, които искат обезщетение за това, че са били подведени, са постигнали издаване на заповед за "глобално замразяване" на активите на родената в България германска гражданка, съобщи BBC. Така вече не е позволено активите ѝ да бъдат продавани или премествани.

Още: С „лице назаем“: Може ли Ружа Игнатова да е в България?

Последните новини около Ружа Игнатова

Игнатова е в неизвестност, откакто е слязла от полет на Ryanair от София в гръцката столица Атина преди повече от шест години. През 2022 г. тя е добавена в списъка на ФБР за десетте най-издирвани бегълци. Има спекулации, че може да е мъртва, други слухове пък насочват към това, че местоположението ѝ би могло да е дори в България или Гърция.

През юни BBC свърза името на Игнатова с Христофорос Аманатидис - Таки: "Тя е като мъртва": BBC говори за връзката между Ружа Игнатова, Таки и Къро (ВИДЕО).

В края на юни българската прокуратура обяви, че повдига задочно обвинение срещу изчезналата криптокралица. Освен наказателната санкция спрямо нея, ще се извършат и необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобитото от Игнатова имущество със средствата, получени по престъпен начин от финансовата пирамида OneCoin, обяви на брифинг на 26 юни и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

По-късно шефът на ДАНС Пламен Тончев уточни, че става въпрос за активи на стойност над 10 милиона евро.

Още: Повдигат задочно обвинение срещу Ружа Игнатова, ще конфискуват активите ѝ

Междувременно САЩ обявиха доста голяма награда, ако ги отведеш до Ружа Игнатова - 5 милиона долара.

Снимка: OneCoin.eu

Над 400 инвеститори замразиха активите на криптокралицата

Досега опитите на инвеститорите в OneCoin да получат значителна компенсация за загубите си, се проваляха. Сега заповедта за замразяване, оповестена в сряда (7 август) във Върховния съд на Лондон, е част от групов иск, подаден от над 400 инвеститори в платформата, оказала се финансова пирамида.

Основна фигура в иска е Дженифър МакАдам, която твърди, че тя и нейните приятели и семейство са загубили повече от 200 000 паунда в измамата с OneCoin. "Видях от първа ръка как тази измама се отрази на живота на толкова много хора. Историите на жертвите са напълно сърцераздирателни, а финансовата разруха, в която са попаднали, е непоносима", казва тя пред BBC.

МакАдам, която е от Шотландия, за първи път сподели историята си през 2019 г. в подкаста Missing Cryptoqueen ("Изчезналата криптокралица") на BBC. Тя е убедила най-близките си приятели и семейството си да инвестират, преди да разбере, че това е измама.

Само в Обединеното кралство инвеститорите в OneCoin са загубили над 100 млн. паунда.

Хората, подали груповия иск, се представляват от адвокатската кантора Mishcon de Reya. "Искът остава отворен в момента, така че ищците все още могат да се присъединят", заявява Римал Персад, който е партньор във фирмата. "Само тези инвеститори, които се включат в иска, ще могат да получат всички възстановени щети".

Не е само Ружа - кой още е със замразени активи?

Заповедта за замразяване е насочена не само към Игнатова, но и към 7 други лица и 4 дружества - за всички се твърди, че са били свързани с OneCoin под някаква форма. Сред тях е и съоснователят на платформата Себастиан Грийнууд, който се намира в американски затвор и излежава 20-годишна присъда за участието си в измамата.

Обект на замразяване на активите са и британските бизнесмени Кристофър Хамилтън и Робърт Макдоналд, които се явиха в съда в Лондон. Двамата са обвинени от американските власти в изпиране на приходите от OneCoin, но опитите да бъдат екстрадирани в САЩ, за да бъдат изправени пред съда, се провалиха.

Обект на замразяване са и две компании от остров Гърнзи в протока Ламанш. През 2021 г. BBC вече разкри, че тези фирми са били използвани от Игнатова за закупуване на луксозен имот в Кенсингтън на стойност 13,5 млн. паунда и апартамент в същата сграда за 1,9 млн. паунда. Той се е ползвал от охраната ѝ.

Промоутърите на OneCoin също са обект на замразяване на активи. Подобно на инвеститорите, те може да са претърпели загуби, когато платформата се срина и Ружа Игнатова избяга. Твърди се, че те са спечелили значителни суми чрез набирането на още инвеститори. Става въпрос за Кари Уолроос, Мухамад Зафар, Мойнул Ислам и Монирул Ислам.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес