Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 места, в които може да се спасим от климатичните промени (СНИМКИ)

12 юни 2024, 11:38 часа • 19705 прочитания

През 2007 г. 31-годишният Иоане Тейтиота разбира, че спешно трябва да напусне родното си място. Той се страхувал, че Кирибати - тихоокеанска островна държава с население от 150 хил. души ще потъне заради покачването на морското равнище. Страхът му е оправдан, тъй като в момента най-високата точка на Кирибати е едва 3 м над морето. Според прогнозите на учените към 2050 г. страната действително ще бъде под водата. 

Кирибати. Снимка: Getty images

Още: Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

Климатични мигранти

Тейтиота занимава със семейството си в Нова Зеландия с работна виза и там се раждат трите му деца. През 2011 визата му изтича и след четири години съдебни битки той е депортиран. Мъжът подава иск в Комитета по правата в ООН и тогава е произнесено първото решение - тези, които се спасяват от климатична криза и стихийни бедствия не трябва да бъдат депортирани.

Още през 2018 г. ООН посочи климата като една от главните причини за световната миграция. През 2022 г. 32 млн. души да били принудени да се преселят заради екстремни метеорологични явления - наводнения, урагани и суши. 

Войната в Сирия

Още: Експерти: Климатичните промени застрашават бебетата, бременните и възрастните хора

Според някои експерти войната в Сирия, която започна през 2011 също може да бъде свързана с климатичната криза. Конфликтът е предшестван от голяма суша, която провокира икономическо, а след това и социално напрежение в страната. 

Прогнозирани въоръжени конфликти

През XXI въоръжени конфликти и войни заради пресъхването на водоеми може да възникнат в Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан, Кения, Етиопия и Сомалия, прогнозират експертите от Water, Peace and Security Partnership.

Най-силна вътрешна миграция заради климата има в Китай, Филипините, Индия и Бангладеш. 

Още: ЕЦБ ще санкционира банки заради неспазване на климатичните ангажименти

Невъзможни за живеене

Към момента ООН е определила три зони, в които климатът е непригоден за живот - планинската част на Афганистан, Непал и Пакистан, сухите зони в Хондурас, Гватемала и Салвадор, Буркина Фасо, Нигер, Сенегал и крайбрежна част - острови в Тихия океан, крайбрежните райони на Бангладеш и Виетнам.

Неутешителна прогноза

В следващите 50 години от 1 до 3 млрд. души ще живеят при температури, сравними с тези в пустинята Сахара. Към 2050 г. около 200 млн. души ще напуснат роднитеси места, повечето от тях ще са жители на екватора и пустинните региони, тропическите гори. Климатичната миграция ще засегне цялата планета. Най-добре климатичните мигранти ще се чувстват в северната част на Земята. Температурата там също ще расте, но все пак ще остане по-ниска от средната. Освен това Вечната замръзналост, която обхваща териториите на северните държави и пречи на развитието на земеделието постепенно се стопява. Вечна замръзналост (също трайно замръзнала земя) е най-горната част на земната кора на местата, където температурата ѝ от минимум 2 години до хилядолетия не надвишава 0 °C.

Още: Дълговите плащания на най-уязвимите от климатичната криза страни са скочили двойно

Кои са местата, които ще са годни за живот?

Нова Зеландия

На страната й предстои да приеме много климатични бежанци. Климатът в Нова Зеландия ще се променя не така интензивно, както на повечето места на планетата. Към 2040 г. средната температура тук ще се увеличи само с 1°C, докато в Калифорния се очаква за същия период да нарасне с 2 градуса. Държавната политика на страната е насочена ефективно към климатични промени, които се отчита като значим фактор при взимането на всякакви решения. 

Страната е на 8 място по индекса ND-GAIN, който определя устойчивостта на страната към климатичната криза и колко усилия полага правителството в тази насока.

Още: Учени: Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще е извънредно силен

Снимка: Getty images

Студените райони на Русия

Климатът в Русия стремително се влошава, ледниците се топят бързо, все по-често пламват горски пожари. Средната годишна температура в Русия расте три пъти по-бързо, отколкото в другите райони на света. Но независимо от от това Русия може да спечели от климатичните промени. Според прогнозата на журналист от The New York Times Magazine Абрам Ластгартен страната ще стане най-големият производител на хранителни продукти на планетата за сметка на топенето на вечната замръзналост. Топенето на ледниците ще отвори нов морски търговски път от Азия към Европа или от Китай към САЩ, което силно ще обогати Русия.

Още: Валежите в Гърция са намалели наполовина през последните 10 години

Снимка: Getty images

Канада

Заради внушителните си размери и разположение в северните ширини на Земята климатичната ситуация е сходна с тази на Русия. Правителството се опитва да се адаптира към климатичните промени. В края на XXI страната ще увеличи пет пъти БВП, благодарение на нови възможности в селското стопанство и арктически търговски пътища.

Още: Как климатичните промени влияят върху хората с увреждания

Освен това Канада се радва на мигрантите, през 2019 г. тя е на първо място сред страните, в които местните се отнасят добре към новодошлите. През 2021 г. почти всеки четвърти жител на страната е бил мигрант.

Снимка: Getty images

САЩ

Още: Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Според най-екстремния климатичен сценарий над 30 млн. мигранти ще се насочат към САЩ в следващите 30 години. Те ще се преместя в северните части на страната, където някога студените и мразовити територии ще се превърнат в умерени, зелени и привлекателни за живот. Прогнозира се, че един от тези региони ще е Аляска, към 2047 г. средната месечна температура там може да бъде като тази във Флорида.

Скандинавските страни

Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция са в първите десет по индекса ND-GAIN. Те водят рейтинга на държавите, които най-добре решават проблемите на глобалната климатична криза. Например, 100% от електроенергията на Норвегия идва от ВЕИ, а 80% от датската енергия се произвежда, благодарение на вятъра, биоенергията и слънчевите лъчи.

Топенето на ледовете в Гренландия, покриваща по-голямата част от нейната суша ще й позволи да се засяват все повече земи и да се появят нови възможности за добиване на полезни изкопаеми, пише в своя статия getkit.news.

Още: Климатични цели? Едни от най-големите икономики още са силно зависими от въглищата

Антарктика

Антарктика, където се намира Южния полюс на планетата е единственият континент, който не е заселен с хора. Той се състои от безжизнени планини, покрити с лед. Антарктика не принадлежи на нито една страна, няма свой език, валута и дори часови пояс. 

Тук живеят по-малко от пет хиляди души, но това не е постоянно население, а сезонно - учени и обслужващ персонал на учени от различни държави. Първото раждане на Антарктика се случва през 1978 г., а през последните години бурно се развива антарктическия туризъм.

Възможно е скоро да се появят много повече хора, заради запасите от газ и нефт, които в момента е забранено да се добиват, но в бъдеще това може да се промени. 

Още: Швейцарски пенсионерки осъдиха държавата заради летните горещини

Като цяло времето не се отличава много от това в Гренландия, Исландия и северните райони на Норвегия, Русия, Канада и Аляска. Проблемът е, че континентът е отдалечен и затова хранителните продукти се доставят по въздуха или с кораби.

Местната флора през последните години става все по-разнообразна и със затоплянето ще има по-благоприятни условия за живот. Вече са направени първите успешни опити за отглеждане на растения.

Снимка: Getty images

Още: Как да живеем екологично и да станем по-щастливи

Рисковете

Колкото и да се опитват хората да избягат от климатичната  криза, тя все пак ще ги настигне. Заради топенето на ледовете може да се събудят бактерии, предизвикващи нови инфекциозни заболявания. Ще се случват и резки спадове на температурите и пожари в тундрата. 

В случая - бягството от проблема не е изход.

Кои са "горещите точки" в храните и как допринасят за климатичната криза? (ГРАФИКА)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес