Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени подозират наличието на малки черни дупки в астероидите, Луната и дори на Земята

17 октомври 2024, 08:20 часа • 636 прочитания

Неуловими хипотетични, но напълно възможни обекти биха могли да отговорят на много въпроси на съвременната астрофизика. Изследователите имат нова идея за това къде и как могат да бъдат намерени.

Ако построеният от космолозите сценарий на събитията след Големия взрив е верен, то множество черни дупки биха могли да възникнат преди звезди и галактики: в най-ранните етапи от разширяването си Вселената все още е била много компактна, а току-що възникналото в нея вещество – изключително плътно. То според много астрофизици може бързо да е образувало огромен брой малки свръхплътни концентрации, които просто се срутвали в малки черни дупки. Затова тези предполагаеми обекти се наричат ​​първични черни дупки.

Ако черните дупки не са това, което са, парадоксът на Хокинг може да се реши

Астрономите реално „наблюдават“ два вида черни дупки К космоса: бивши ядра на звезди, които са избухнали като свръхнови (черни дупки със звездна маса), и резултат от сливането на огромни маси материя в центровете на галактиките (свръхмасивни черни дупки).

Съществуват ли първични черни дупки, остава загадка. Те биха могли да обяснят много от все още неразбраните характеристики на Вселената. Например редица астрофизици подозират, че тези първични черни дупки са въпросната мистериозна тъмна материя, която се проявява само чрез мощната си гравитация и съставлява приблизително 22% от маса-енергията на Вселената.

Подозира се, че много първични черни дупки може да имат масата на астероид и да съществуват и до днес. Изказвани са версии, че те се крият във вътрешността на звездите. Наскоро международен екип от изследователи реши да разшири списъка с възможни места за тяхното откриване.

В статия, публикувана на сървъра за препринт arХiv.org, астрофизици от Китай и Съединените щати предполагат, че малки черни дупки могат да се окажат вътре в планети и дори астероиди. Предложени са дори методи за разпознаване на наличието им в небесните тела.

Малки черни дупки от зората на времето може да променят орбитата на Земята

Както обясняват учените, малка черна дупка може да образува кухина във вътрешността на скалиста планета, естествен спътник или астероид. А тъй като астероидите често се сблъскват един с друг и се разрушават, има шанс един ден да открием отломка от астероид с празно пространство вътре. Друг вариант е тази малка черна дупка да прелети през небесно тяло. Тогава тя ще остави прав тунел в него.

И накрая, не може да се изключи съществуването на микроскопични черни дупки, включително на Земята. Учените смятат, че те могат да прелетят безпрепятствено през всяко твърдо вещество и също да оставят дупки и тунели в него. Според астрофизиците на теория следи от първични черни дупки могат да бъдат открити в метални пластини и дори в стъклата на сгради.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес