Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сатурн в опозиция: Как да видите Властелина на пръстените в най-голямата му красота тази седмица

04 септември 2024, 08:45 часа • 1261 прочитания

Сатурн ще може да се наблюдава в нощта на 7 срещу 8 септември. Ето всичко, което трябва да знаете, за да видите Властелина на пръстените в неговата прелест и яркост тази седмица.

Най-добре Сатурн ще се наблюдава, когато газовият гигант застане в опозиция – с други думи, когато Земята е точно между Сатурн и Слънцето. Тази година това е нощта на 7 срещу 8 септември, пише Live Science.

Сатурн превзе Слънчевата система: Спътниците на газовия гигант достигнаха 145

Не пропускайте възможността веднъж в годината да видите Сатурн в неговия блясък; след 8 септември 2024 вече няма да можете да наблюдавате газовия гигант чак до 21 септември 2025 г. Ето всичко, което трябва да знаете.

Как да видите Сатурн

Наблюдението на Сатурн с невъоръжено око не е оптимално, защото няма да можете да видите зашеметяващите му пръстени (без оборудване планетата изглежда като много ярка звезда). Най-добрият начин да видите Сатурн е да използвате телескоп или силен бинокъл за наблюдение, за да можете да видите пръстените на Сатурн.

На 7 и 8 септември Сатурн ще се появи в съзвездието Водолей. Можете да използвате диаграми на небето, които се актуализират ежедневно, за да видите текущото положение на Сатурн спрямо Водолей.

Кога да видите Сатурн

Сатурн ще достигне опозиция, когато газовият гигант и Слънцето се намират точно един срещу друг в небето; това ще се случи в 07:27 ч. българско време на 8 септември. Това е време, в което Слънцето на нашата географска ширина вече ще е изгряло, затова за България се препоръчва наблюдение преди изгрева на Слънцето. Когато Сатурн достигне опозиция, той ще изглежда по-голям, защото ще бъде в най-близката си до Земята точка.

В нощта на 7 срещу 8 септември Луната ще бъде растяща (18%) и ще залезе около 21:25 часа българско време, създавайки перфектни условия за наблюдение. Слънцето на 8 септември ще изгрее около 6:59 часа, затова се препоръчва да водите наблюдения преди това, за да видите Сатурн максимално близо до неговата опозиция.

Пръстените на Сатурн изчезват

Ако нямате възможност да наблюдавате нощното небе на 7 – 8 септември, не се притеснявайте! Сатурн все още ще изглежда по-голям и по-ярък от обикновено през седмицата преди и след като достигне опозицията, така че има достатъчно време да видите пръстените на Сатурн в целия им блясък. От началото на септември до 13 септември Луната ще залязва рано, което означава, че ще имате достатъчно възможности да видите Сатурн във или близо до опозиция с небе без лунна светлина.

Ефектът на Зелигер

Когато наблюдавате Сатурн, докато се приближава към опозиция, ще можете да видите ефекта на Зелигер, което е необичайно изсветляване на Сатурн и неговите пръстени.

Като цяло, когато наблюдавате Сатурн през телескоп преди или след опозиция, пръстените изглеждат почти толкова ярки, колкото кълбото на планетата. През дните около опозицията обаче пръстените внезапно стават видимо по-ярки, засенчвайки кълбото.

Германският астроном Хуго фон Зелигер (1849 – 1924) за пръв път забелязва тази промяна през 1887 г. Поради пионерските си изследвания на причината, които го карат да заключи, че пръстените на Сатурн са съставени от малки частици, ефектът е наречен в негова чест.

Два основни физични процеса водят до ефекта на Зелигер: скриване на сянката и кохерентно обратно разсейване. Когато видим Сатурн директно осветен от Слънцето (както е по време на опозиция), сянката на планетата се „скрива“ зад планетата, оставяйки в полезрението повече повърхност на пръстените. В резултат на това пръстените изглеждат светли. Същият директен ъгъл на осветяване също кара сенките на отделните частици в пръстените временно да изчезнат, подобрявайки резултата.

Ефектът на Зелигер прави пръстените на Сатурн да изглеждат толкова по-ярки, колкото по-близо е планетата до опозицията.

В пръстените на Сатурн се появяват загадъчни "спици"

Но това не е всичко. Наблюденията на опозиционния ефект върху пръстените на Сатурн от космическия кораб „Касини“ в орбита около планетата са разкрили, че кохерентното обратно разсейване също допринася значително за феномена. Това се случва, когато слънчевата светлина взаимодейства с частиците в пръстените на планетата; отраженията от множеството парченца скали и прах се комбинират, за да произведат една (кохерентна) по-интензивна светлина. Тази светлина се разпръсква обратно към очите ни и кара пръстените да изглеждат светли.

При противостоянието и дните непосредствено около него виждаме комбинацията от тези два механизма като временен скок в цялостното осветление на пръстените. Единственият начин да оцените напълно ефекта визуално обаче е да наблюдавате планетата и нейните пръстени в дните близо до този магически момент – ако времето позволява.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес