Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха най-старите галактики във Вселената

19 ноември 2015, 13:36 часа • 12501 прочитания

Астрофизици откриха група галактики, съществували в ранния период на Вселената, става ясно от съобщение на Европейската южна обсерватория (ESO). Откритието е направено с телескопа VISTA.

Простото изчисляване на броя на галактиките в определен участък от небето дава възможност да се провери теорията на произхода и развитието на тези космически обекти. Екип астрономи начело с Карина Капути от Астрономическия институт Каптейн при университета на Гронинген успели да открият много далечни галактики, които не били известни досега.

Учените използвали изображения, получени в рамките на обзора на небето UltraVISTA – един от шестте проекта за изследване на небето с широкоъгълния телескоп VISTA.

"Открихме 574 нови масивни галактики. Това е най-голямата от откриваните извадки галактики в ранната Вселена", казва Капути. Екипът на изследователката открил, че за много кратко според вселенските мащаби време е настъпило взривно увеличение на броя на масивните галактики. Значителна част от тези галактики с голяма маса, които наблюдаваме в околната част от Вселената, вече е съществувала само три милиарда години след Големия взрив.

"Не виждаме никакви масивни галактики в епохата, която съответства на един милиард години след Големия взрив. По такъв начин можем да твърдим, че всички те са се образували именно в този времеви отрязък", смята съавторът на изследването Хенри Джой Мак-Кракен.

Освен това астрономите изяснили, че масивните галактики са били по-многобройни, отколкото се смятало по-рано. Откритите галактики са половината от броя на масивните галактики, родени 1,1-1,5 млрд. г. след Големия взрив.

Този резултат се намира в противоречие със съвременните модели на образуването на галактиките в ранната Вселена, които не предсказват съществуването на галактики чудовища на толкова ранни етапи от нейното развитие.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес