Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА тества в Антарктида двама изследователи, за да подготви хора за Марс

14 декември 2021, 07:00 часа • 2859 прочитания

Двама изследователи, които трябва да преминат 3650-километрово пътуване през Антарктида, са „опитни зайчета“ на НАСА в пътя към познанието на способностите на човешкото тяло.

Британските изследователи Джъстин Пакшоу и Джейми Фейсър Чайлдс са на 32-ия ден от 80-дневен преход през най-южния континент като част от мисията Chasing the Light – изтощителна експедиция, която може да даде на космическите агенции по-добро разбиране за психологическото и физическо въздействие на други светове върху човешкото тяло и ум.

Мъжете се борят с ниски температури и брутални ветрове със скорост от 320 км./ч., докато си проправят път през континента - първо, докато преминат отсечката от 2159 км. от пристанището Новолазаревская до географския Южен полюс, и по-късно, докато изминават останалите 1490 км покрай залива Херкулес до лагера Юниън Ледник.

„Подобно на екстремните условия на планетите в нашата слънчева система, Антарктида има сурова среда, която е полезна за редица човешки и биологични изследвания“, обясняват от НАСА. В мисията Chasing the Light Джъстин и Джейми ще позволят на учените да наблюдават рядък експеримент с човешката адаптивност, който в крайна сметка ще допринесе за изследване на космоса, насочено към човека.

НАСА, Европейската космическа агенция (ESA) и Станфордския университет събират данни от преносими смарт устройства, докато мъжете вървят. Двамата изминават маршрута си без никаква механична помощ, и сами теглят две шейни от по 200 килограма, в които има не само апаратура, но и храна, и проби от тяхната кръв, слюнка, урина и изпражнения, взети през прехода.

НАСА също тества способността на изследователите да оценяват визуално разстоянието, което често може да бъде ненадеждно, когато хората са поставени в извънземна среда. Известен пример идва от мисията Аполо 14 от 1971 г. Докато се разхождат на Луната, събирайки скални проби, астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл се насочват да посетят далечен кратер, но решават да се върнат, след като преценяват, че е на повече от миля разстояние. Всъщност двамата са били само на 15 метра от ръба на кратера, пише БГНЕС.

Първоначално пътуването на двойката трябваше да бъде по-дълго, като допълнителен етап от пътуването ги отведе до „Полюса на недостъпността“ на Антарктида – най-трудната за достигане част от континента. Маршрутът обаче трябваше да бъде съкратен, след като вятърът и снегът попречиха на изследователите да пътуват в ключови дни.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес