Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА ще сблъска космическия апарат DART с астероид на живо

01 септември 2022, 10:08 часа

Редовно се появяват съобщения, че астероид може да падне на Земята. Една от новините от този род се появи през март 2022 г. – тогава беше съобщено, че астероидът 2009 JF1 лети към нашата планета.

Реклама

Според експертите при падане на обект с размерите на египетска пирамида може да се освободи енергия, която десет пъти надвишава атомния взрив в Хирошима през 1945 г. За щастие досега не се е случила катастрофа, но нашата планета продължава да е изложена на риск от унищожаване от космически обект.

NASA / Johns Hopkins APL

За да спаси човечеството, НАСА разработва технологията DART за промяна на траекторията на астероиди. През септември 2022 г. ще се проведе първият тест на системата – специален космически апарат ще се вреже в астероида Диморф и този процес ще се излъчва на живо.

Апаратът камикадзе DART беше изстрелян в Космоса през ноември 2021 г. Той беше изведен в ниска околоземна орбита с помощта на ракета-носител Falcon 9 на SpaceX. Всичко мина идеално: първата степен на ракетата изведе ударната сонда в ниска околоземна орбита и се приземи на плаваща платформа, а устройството DART разгърна слънчеви панели и се отправи към Диморф, спътник на астероида Дидим.

Диаметърът на астероида Дидим е 750 метра, а спътникът му е много по-малък – 160 метра. Учените смятат, че големият астероид и още повече неговият спътник не представляват опасност за човечеството. Те няма да станат по-опасни дори в случай на непредвидена промяна в траекторията на движение, поради което НАСА избра спътника Диморф като цел за изпитанието на системата за защита на Земята от астероиди.

Сблъсъкът на сондата с астероида

В продължение на много месеци експертите на НАСА са изчислявали точната траектория на астероида Диморф. За тази цел те използвали набор от телескопи: Lowell Discovery в Аризона, обсерваторията Las Campanas в пустинята Атакама и телескопа Southern Astrophysical Research в Чили. Астрономите искали да знаят точно кога астероидът ще се доближи най-много до Земята и дали след сблъсъка може да се случи нещо лошо.

NASA/Johns Hopkins APL

„Не искаме в последния момент да кажем: „О, случи се нещо, за което не сме мислили“, обяснява астрономът Ник Московиц от Lowell Discovery.

Вече са направени всички необходими изчисления и ръководителите на мисията DART се подготвят за сблъсъка. Очаква се сондата да се вреже в астероида на 27 септември в 2:14 ч. българско време. По-рано експертите сравняваха този процес със сблъсък на количка за голф с огромна пирамида. Тъй като скоростта на полета на апарата DART ще бъде 24 000 километра в час, той трябва да успее да промени траекторията на астероида Диморф.

Мисията DART ще се предава пряко

Исторически важното събитие ще се случи на разстояние 11 милиона километра от Земята, а любителите на науката ще могат да наблюдават събитието онлайн – предаване на живо ще се проведе в YouTube. Вярно е, че за да видите този спектакъл, трябва да се откажете от съня. Не очаквайте обаче да видите видео на живо от самия удар.

Въпреки че DART е оборудван с камера за разузнаване и камера за оптична навигация (DRACO), този инструмент се използва за автономна навигация на космическия кораб до Диморф, както и за снимане на повърхността на астероида, когато DART се приближава. Но ударът ще прекъсне подаването на данни от камерата и ще унищожи космическия апарат.

ESA

В бъдеще ще научим много подробности за последствията от сблъсъка. През 2024 г. Европейската космическа агенция (ESA) ще изстреля космическия апарат Hera. Той ще пристигне при астероида Диморф през декември 2026 г. и ще проучи всички поражения, причинени от устройството DART. Освен това Hera ще бъде оборудвана с два малки кубсата, които ще кацнат на повърхността на обекта и ще изучават неговия състав.

Китай също разработва собствена система за защита на Земята от астероиди. През октомври 2021 г. в Китай се проведе първата конференция по планетарна отбрана, на която бяха представени документи и презентации по редица свързани въпроси.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Колко метеорита падат на Земята всяка година?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес