Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Млечният път е по-древен, отколкото се смяташе

21 октомври 2024, 07:50 часа • 460 прочитания

Използвайки данни от мисията Gaia на ESA, астрономите са открили голям брой звезди на повече от 13 милиарда години, които имат орбити, подобни на слънчевата. Това откритие накарало учените да преразгледат възрастта на нашата галактика Млечен път.

Астрономи създадоха най-точната карта на най-скритите области в Млечния път

„Галактика Млечен път има голямо хало, централен балдж и бар, дебел диск и тънък диск. Повечето звезди са разположени в така наречения тънък диск на нашия Млечен път и следват организирано въртене около галактическия център. Звезди на средна възраст, като нашето Слънце на 4,6 милиарда години, принадлежат към тънкия диск, за който обикновено се смяташе, че е започнал да се формира преди около 8 до 10 милиарда години“, обяснява д-р Самир Непал от Института по астрофизика „Лайбниц“ в Потсдам.

Астрономите са изследвали звезди на около 3200 светлинни години от Слънцето, използвайки нов набор от данни Gaia. Те открили значителен брой много стари звезди тънкия диск, повечето от които са на повече от 10 милиарда години, а някои са на повече от 13 милиарда години.

Тези древни звезди показват широк спектър от метални състави: някои са много бедни на метали, както се очаква, докато други имат два пъти повече метално съдържание от нашето много по-младо Слънце. Това показва бързо обогатяване на метали в началото на еволюцията на Млечния път.

„Тези древни звезди в диска предполагат, че образуването на тънкия диск на Млечния път е започнало много по-рано, отколкото се смяташе преди, с около 4 – 5 милиарда години. Това изследване също така подчертава, че нашата Галактика е имала интензивно образуване на звезди в ранните епохи, водещо до много бързо обогатяване на метали във вътрешните региони и формирането на диска“, казва Самир Непал. Изследването е прието за публикация от Astronomy and Astrophysics и е достъпно на сървъра за препринт arXiv.

Адресът на Земята и Млечния път е нещо невъобразимо огромно (ВИДЕО)

Това откритие съвпада с хронологията на формирането на диска на Млечния път с тази на галактиките с високо червено отместване, наблюдавани от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ и ALMA.

Откритието също предполага, че студените дискове може да са се образували и стабилизирали в историята на Вселената много по-рано, отколкото се смяташе досега, предоставяйки нови прозрения за еволюцията на галактиките.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес