Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една мечта: 90-годишен афроамериканец полетя в Космоса (ВИДЕО)

04 август 2024, 07:31 часа • 2386 прочитания

Ракетата с космическа капсула на частната американска компания "Блу ориджин" изпълни полет с шест пътници на борда, сред които френски предприемач и първият американски цветнокож кандидат за астронавт.

Френският предприемач Силвен Широн по този начин реализира мечтата на живота си, за да бъде за кратко в Космоса и да види Земята от друг ъгъл. Афроамериканецът6 Ед Дуайт, който е на 90 години, стана най-възрастният човек, който достигна Космоса.

Пътниците се намираха в малка капсула на ракетата "Ню Шепърд" на компанията "Блу ориджин", която е собственост на американския милиардер Джеф Безос. Полетът продължил около 10 минути. Ракетата с капсулата излетяла от полигон в Западен Тексас и после се приземила с помощта на парашут, предава Нова ТВ. 

Ед Дуайт е бил пилот от американските военновъздушни сили, когато президентът на САЩ Джон Кенеди го препоръчал за кандидат за астронавт за зараждащия се астронавтски корпус на НАСА. Дуайт не бил избран за випуска през 1963 г., но сега - 60 години по-късно, той имаше удоволствието да прекара няколко минути в състояние на безтегловност заедно със спътниците си. Освен френския предприемач, на борда бяха пенсиониран счетоводител и трима американски предприемачи. Цената на билетите им за това пътешествие не се съобщава.

ОЩЕ: "Тя изгаря": Полярната звезда е към края на живота си

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес