Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Астрономи създадоха най-точната карта на най-скритите области на Млечния път

08 октомври 2024, 07:45 часа • 508 прочитания

Нашата галактика Млечен път неслучайно е получила това име. В централната област и в диска има толкова много звезди, че те се сливат за нас в бяла, замъглена ивица. Дори с помощта на инструменти осмислянето на това струпване на обекти не е лесно.

Повече от 13 години астрономите изучават тези региони на Галактиката в инфрачервения диапазон, надничайки през междузвездния прах и газ. Накрая те са представили резултата от своята монументална работа.

Учените провеждат мащабни оптични обзори на небето в продължение на много десетилетия. Рядко някое проучване улавя обекти в така наречената зона на избягване – област от небето, скрита от диска на Млечния път. Наблюденията там са затруднени не само от междузвездния прах и газ, но и от светлината на съседни и по-далечни звезди.

Зоната на здрача: Огромен обект се крие "зад гърба" на нашата Галактика

По посока на централната област на Галактиката виждаме и звезди от диска, и звезди от балджа в близост до центъра, и звезди от халото на заден план. Тези проблеми могат да бъдат сведени до минимум чрез наблюдение в инфрачервения диапазон.

През 2010 г. астрономите започват да наблюдават тези „сложни“ региони на Млечния път. За целта те използват телескопа VISTA, който прави наблюдения в оптичния и инфрачервения диапазон. Намира се в обсерваторията „Паранал“ в Чили, която принадлежи на Европейската южна обсерватория.

На първия етап, по време на обзора VVV, астрономите търсят и събират параметри на обекти, които биха могли да служат като индикатори за разстояния в Космоса. По-конкретн променливи звезди от типа RR Лира, цефеиди и звезди на еволюционен етап червен куп.

През 2016 г. стартира разширеното проучване VVVX, чиято цел е да се проучи централната област на Млечния път. Участниците в проекта редовно публикуват резултатите от своите наблюдения. Такива издания има през 2019 и 2021 г. Въз основа на техните резултати вече са написани над 300 научни статии. И ето, накрая финалната карта с данни и изображения е готова.

Области от Млечния път, обхванати от обзорите VVV и VVVX. Площта на този регион е еквивалентна на 8600 пълни луни. ESO / VVVX survey

Наблюденията по VVV и VVVX са проведени за общо 4200 часа за повече от 13 години, до март 2023 г. Окончателният каталог включва над милион файла, от които повече от 200 хиляди са изображения, съдържащи 1,5 милиарда точни източници на лъчение.

Работата, описваща обзора, наблюденията и методите за обработка на резултатите, е публикувана в списание Astronomy & Astrophysics.

Изследваният регион покрива само четири процента от небесната сфера, но съдържа повечето от звездите в Млечния път. Главното – в него влизат региони с най-високи концентрации на междузвезден газ и прах. По този начин картата са попаднали много „новородени“ звезди, които се крият в плътни облаци от газ.

Големите обекти включват повече от 50 известни кълбовидни купа и приблизително 1000 разсеяни звездни купа. Към днешна дата това е единственото изследване в близкия инфрачервен диапазон, което покрива толкова голяма площ с толкова висока точност. „Дълбочината“ на наблюденията дори прави възможно изучаването на далечни галактики отвъд „зоната на избягване“.

Мъглявината Карина, NGC 3372. Ярък пример – сравнение на изображение в условни цветове от обзора VVVX и съставно изображение от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Разликата в наблюденията е особено забележима в долната част на изображението, където газовите облаци пречат на наблюденията на „Джеймс Уеб“. Saito et al.; NASA, ESA, CSA and STScI, J. DePasquale

Публикуваният преглед разкрива големи възможности за нови изследвания в различни области на астрофизиката. Например той ще помогне при търсенето и изучаването на променливи звезди, далечни галактики, звезди с ниска маса и тъмни звезди, кафяви джуджета, големи екзопланети, звездни купове и събития с микролинзиране.

„Вече направихме толкова много открития, променихме завинаги начина, по който гледаме на нашата Галактика“, казва Данте Минити, ръководител на проекта и астрофизик в университета „Андрес Бело“ в Чили.

Главен инструмент на астрономите за този проект е станала инфрачервената камера VIRCAM, способна да вижда през междузвездния прах и газ. През 2023 г., след завършване на проекта, тя беше изведена от експлоатация. Замяна ще ѝ бъде фиброоптичният спектрограф 4MOST, целите за който ще бъдат избрани въз основа на създадената база данни.

Добре дошли във Великата празнина - най-страшното място във Вселената

Както отбелязват изследователите, обзорът ще стане добра „библиотека“ от цели за други телескопи: космическия телескоп „Джеймс Уеб“, обзорите MOONS и MWM.

Само космическият телескоп „Нанси Грейс Роман“ може да стане истинска конкуренция на новия обзор. Той също ще може да наблюдава големи области от небето в инфрачервения диапазон. Основното е, че устройството ще работи от Космоса, така че точността на наблюденията ще бъде много по-висока.

Новият инструмент се планира да бъде пуснат през 2027 г. През следващото десетилетие обзорът VVVX ще послужи като солидна основа за нови изследвания.

На заглавното изображение най-горе: Селекция от снимки, направени в оптичния и инфрачервения диапазон като част от широкомащабния обзор VVVX: мъглявината NGC 3576 в съзвездието Кил, мъглявината NGC 6357 в съзвездието Скорпион, мъглявината Омега (NGC 6618), мъглявината NGC 6188 в съзвездието Жертвеник, кълбовидният куп M22 в съзвездието Стрелец, разсеяният куп NGC 3603 в съзвездието Кил. Общо на картата на новия обзор има 1,5 милиарда обекта. ESO / VVVX survey

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес