Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Право на отговор: "Оцениме.бг" за получени пари по Плана за възстановяване

01 септември 2023, 15:20 часа • 3316 прочитания

Проектът на "Оцениме.бг" е одобрен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като компанията има присъден "Печат за високи постижения" (Seal of Excellence) от Европейския съвет за иновации (European Innovation Council). Така започва право на отговор на "Оцениме.бг" във връзка с материал на Actualno.com: Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване

Основното

Един от основните акценти на отговора е, че Георги Демирев, който е един от съдружниците в компанията, не е член на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) от юни, 2023 година. "Оцениме.бг" пояснява и следното: "Партия "Продължаваме промяната" се явява за пръв път на избори през ноември 2021 година, а формално беше учредена на 15.04.2022 г. - година и половина след като "Оцениме.бг" получи "Печат за високи постижения" от институциите на Европейската комисия и след като мярката за подкрепяне на такива компании става част от ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост)".

Български компании заслужиха милиони евро: Парадоксът с Ковид, който им даде шанс

Отговорът в цялост

Проектът на "Оцениме.бг" е одобрен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като компанията има присъден "Печат за високи постижения" (Seal of Excellence) от Европейския съвет за иновации (European Innovation Council).

Този сертификат бе присъден на нашата компания от Европейската комисия на 7.10.2020 г. във връзка с кандидатстването ни по програма "Хоризонт 2020" и постигането на предварително зададени критерии за високо качество на проекта. Оценяването на проектите по тази програма се извършва изцяло от институции на Европейската комисия на наднационален принцип и в него не участват български правителствени организации.

Европейската комисия насърчава страните-членки на ЕС да подкрепят финансово компаниите с издаден "Печат за високи постижения", тъй като с него комисията признава стойността на проектното предложение и така се спестява провеждането на нов процес по оценка. Финансово подкрепяне на иновативни компании с този сертификат е широко наложена практика, която е прилагана в редица страни-членки на ЕС - Португалия, Гърция, Италия, Румъния.

Решението с част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат подкрепени компаниите с издаден "Печат за високи постижения" е взето в широк консенсус и е част от плана още от неговата първата версия, представена на 30.10.2020 г. (както лесно може да се провери в сайта на ПВУ). Въпреки многократната смяна на редовни и служебни правителства от различни краища на политическия спектър, програмата остава във всички последващи версии на плана. Самата процедурата по кандидатстване бе проведена по време на последния служебен кабинет.

Партия "Продължаваме промяната" се явява за пръв път на избори през ноември 2021, а формално бе учредена на 15.04.2022 г. - година и половина след като "Оцениме.бг" получи "Печат за високи постижения" от институциите на Европейската комисия и след като мярката за подкрепяне на такива компании става част от ПВУ. От юни 2023 г. Георги Демирев не е член на Националния съвет на партията.

ОЩЕ: Държавно обяснение за взети евромилиони от свързани с управляващите фирми

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес