Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имам сайт, но нямам интеграция с куриер. А сега накъде?

14 януари 2022, 17:09 часа • 8060 прочитания

Ролята на логистиката в изпълнението на поръчки при онлайн магазините днес има определящо значение за развитието ѝ. От нея зависи дали и доколко удовлетворени ще бъдат крайните клиенти от получаваната търговска услуга. Наличието на собствен уебсайт за електронна търговия е ключова част от комплексния набор от изисквания, чрез които електронната търговия осъществява дейността си. Друг не по-малко важен елемент обаче представлява интеграцията ѝ със софтуера на куриерска компания.

Куриерски интеграции - структурен елемент в онлайн търговията

Известни още като плъгини (от англ. език plug-in означава приставка, част от софтуерен продукт - бел. а.) или интеграции за куриерски услуги, този елемент има фундаментално значение при осъществяването на търговия в интернет.

От техническа гледна точка, онлайн магазинът дава възможност на търговеца да приема поръчки по всяко време. Регистрирани на сайта, те могат да бъдат придвижени до подготовката им за изпращане. Впоследствие идва ролята на куриерските фирми, чиято дейност днес се състои от приемане, опаковане (в някои случаи) и транспортиране на пратки от точка А до точка Б.

Куриерските интеграции са важна част от изграждането на ефективна логистична система за съвременния бизнес. Тя има за цел да обработи доставяните поръчки по начин, осигуряващ тяхната проследимост и контрол - от момента на вземането ѝ от търговеца, през доставката ѝ до крайния клиент, а в определени случаи, до връщането ѝ обратно към търговеца.

Много онлайн търговци, избирайки платформа за електронна търговия, пропускат да проверят възможностите за интеграции, които предлага. От тук идват и редица пропуски в по-нататъшното развитие на търговската им дейност.

Интеграцията с куриер и нейното значение за постигнатите бизнес резултати

Благодарение на плъгините, които свързват софтуера на магазина с този на куриерската фирма, онлайн магазин с Еконт интеграция дава възможност същият да изпълнява по-ефективно своите поръчки.

Интеграцията дава възможност за осъществяване на ефективен пренос на информация за настъпили движения по поръчки. Нещо повече, тя позволява на търговеца да генерира етикет (товарителница), с който пратката ще пътува, директно през софтуера на магазина си. Информацията се предава в реално време до софтуера на куриера, който пристига на посочения адрес, за да я вземе и достави до клиента.

Предварително генерираната товарителница спестява време и средства на онлайн търговеца. При липса на подобна интеграция, той следва да посети офис на куриера или да направи заявка за такъв, който да дойде на посочен адрес. Впоследствие на място да бъде съставена товарителница за всяка отделна поръчка и същата да бъде въведена в системата на търговеца. Посредством номера на товарителницата всички страни в процеса имат възможност да проследяват движението на пратката си и да извършват определени действия по контрол в реално време.

Интеграциите практически автоматизират голяма част от процеса по изпълнение на онлайн поръчки. Големите куриерски фирми у нас разполагат с подобни интеграции за бизнеса, което прави изпълнението им много по-ефективно. Определящ остава моментът с избор на екомерс платформа, която да поддържа такава функционалност в кода си.

Вариантите пред търговците, в случай че сайтът им не поддържа куриерска интеграция

Макар че съвременните екомерс платформи предлагат все по-гъвкави решения за собствениците на бизнес и се развиват непрекъснато, се срещат и такива, при които подобна функционалност липсва. Друг такъв случай е налице, когато онлайн магазинът е правен по поръчка и задачата за прилагане на подобна възможност е в ръцете на програмиста. Последната може да струва на търговеца доста скъпо и практически да бъде неоправдано висока. Вариантите в този случай са следните:

Миграция към платформа с по-добри показатели от функционален и финансов аспект

Миграцията от една към друга онлайн платформа е достъпна и често срещана опция в наши дни. Тя се изразява в преместване на цялата база данни на търговеца от една към друга екомерс платформа. Процесът по миграция е сравнително бърз и лесен. Може да бъде осъществен от:

●     Разработчиците на платформата, към която търговецът мигрира;

●     От собственика на магазина;

●     От разработчиците на платформата, в която към момента магазинът функционира.

Търсене на по-изгодни програмистки решения

В случай че онлайн магазинът е правен по поръчка от даден изпълнител - по-рядко практикуван метод днес, но не и изключен - вариант е да се потърси съдействие от друг изпълнител. Предвид конкурентната среда, в която функционират този тип компании днес, съществува реална възможност търговецът да получи различни оферти за добавяне на такава екстра към магазина си.

Осъществяване на външен достъп до софтуер на куриера

Алтернативен вариант за оптимизация процеса по обработка на поръчките, който обаче би бил и най-трудоемък, е този, при който търговецът получава достъп до софтуера на доставчика без интеграция. Практически, след като бъде регистрирана нова поръчка в сайта, клиентът влиза в програмата на куриера и създава товарителница за поръчката. При обработка на голям обем от поръчки обаче, този метод би отнел твърде много време, което ще ограничи драстично ефективния работен процес.

Постигане на повече продажби чрез доставки

 

Критична точка по отношение на онлайн продажбите са и ще продължават да бъдат потребителското поведение и тенденциите, които то диктува. Осигуряването на бърза доставка до удобен за клиента адрес (т.нар. метод на доставка “до врата/адрес”) е ключов момент. Основно предимство на онлайн търговията е осигуряването на удобство за клиента от най-високо ниво - да направиш покупка, без дори да ставаш от дивана.

Ниската цена за доставка или възможността за безплатна такава също са печеливши трикове, чрез които търговците допринасят за постигането на повече продажби в магазина си.

Клиентите правят избор за покупка в интернет, водени от потребителската стойност, която им носи даден интернет търговец. Този процес неминуемо е свързан с осъществяваната доставка на поръчаните от тях стоки. Различните възможности за интеракция с куриерската фирма също имат основен принос.

Предвид това с кой куриер работи търговцът, клиентът може да получи различен набор от допълнителни услуги в изпълнението по доставката. Такива са експресно получаване на пратка, вземане от удобен за клиента офис на куриера, смарт контрол на пратката, точен час за доставка, бързо и лесно връщане и други.

Всички тези условия зависят от изпълнителя по доставката и конкретните му възможности. Те, от своя страна, са свързани с типа онлайн търговия, която осъществява търговецът. Дали става въпрос за обслужване на националния или международния пазар, пазарната ниша, в която е позициониран бизнесът, и т.н.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес